Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Sista tävlingshelgen i världscupen – Therese Johaug saknas när damerna åker masstart

Bara ett endaste veckoslut återstår av säsongens världcup i längdåkning. Efter många svängar är det Engadin i Schweiz som står som värd. I sista stund har Therese Johaug hoppat av tävlingarna på grund av en inflammation i handleden.

Det synliga arrangemanget är på många sätt välkommet i Engadindalarna. Den jättelika fristilsklassikern Engadin Skimarathon, som skulle gå nu, inhiberades nämligen för andra året i följd som så många andra evenemang.

De sista världscupveckorna skulle handla om två veckoslut i Norge samt ett finalevenemang på arenorna för Peking-OS, men efterhand försvann allt det här. För en månad sedan blev det klart att konsekventa norska gränsrestriktioner sätter stopp för all internationell vinteridrott där.

Klassiska masstarter på 10 respektive 15 km är grenar på lördagen. Vinterns sista cuptävlingar handlar sedan om tremil och femmil, i fri teknik. Och i en helt ny tappning. De avgörs nämligen som jaktstarter, enligt lördagens tidsmarginaler.

Inramningen kommer att vara fin, helt enkel förnämlig, i synnerhet vid de långa loppen på söndag. Många vänner av mellaneuropeisk natur anser att vintern i Engadinområdet är något av det vackraste som finns i hela världen.

Deltagarskaran kommer i praktiken att bestå av VM-åkare, sådana som fanns kvar i Oberstdorf ännu det sista tävlingsveckoslutet. Karantänbetonat liv har gällt den här veckan. I Engadin har finländarna tillbringat dagarna i Pontresina, som i synnerhet Krista Pärmäkoski brukar tala väldigt lyriskt om.

Herrar masstart 15 km klassiskt klockan 12.35 i TV2 och på Arenan

De klassiska masstarterna åks på tävlingsbanorna i Surlej/Silvaplana. Herrbanan är 3,8 km lång och körs alltså fyra gånger. Varje varv har en sammanlagd stigning på 110 meter och höjdskillnaden är något över 40 meter. Fyra gånger upp och fyra gånger ned är vad det förenklat handlar om.

En ny batalj mellan Johannes Høsflot Klæbo och den världscupvinnande Aleksandr Bolsjunov är givetvis att vänta. Med ett stort garde av övriga stjärnor som så väldigt gärna avslutar tävlingsvintern med lyckade världscupdagar.

Revanschlusten kommer att dallra i den soliga luften. Det gäller många och den här gången också Iivo Niskanen i mycket hög grad. Bara några enstaka av de bästa distansåkarna saknas. Deltagarna är hela 83. Också italienarna är med igen.

Förutom Iivo Niskanen tävlar Ristomatti Hakola, Perttu Hyvärinen och Lauri Lepistö för Finland.

Damer masstart 10 km klassiskt klockan 16.25 i TV2 och på Arenan

Också damtian i Engadin har till stora delar deltagarmässigt karaktären av ett VM-lopp, men med några undantag. Therese Johaug som skulle ha varit storfavorit missar hela helgen på grund av en inflammation i handleden. Även Frida Karlsson saknas.

Heidi Weng kliver fram som favorit, Linn Svahn är i sin tur något av en svart häst i masstarten. Hon om någon har nog där några gäss oplockade.

Jessie Diggins kommer att vinna den kvinnliga totalcupen men har en betydligt bättre gren på söndag i den tremil där det kommer att gå oerhört snabbt undan.

För Julia Stupak, nu tvåa i totalen, gäller det att hålla undan för Ebba Andersson under de två dagarna, vilket kan bli en svår uppgift.

För Krista Pärmäkoski och Johanna Matintalo kan det plötsligt komma att "lossna" ytterligare i favoritlandskapen i Engadin. Hoppas faktiskt det gör det, och inte först i FM i Ristijärvi om två veckor. Banan borde passa bådadera.

Den version av banan damerna åker mäter 3,3 km, det blir alltså tre rundor. Sammanlagt handlar det om 300 m stigning.

Finländarna på 10 km klassiskt är alltså Krista Pärmäkoski och Johanna Matintalo samt Laura Mononen och Vilma Nissinen.