Hoppa till huvudinnehåll

Köpcenter i Helsingfors har storrea, trots coronarestriktioner: "Vi kämpar för att kunna fortsätta"

Triplan kauppakeskus.
Köpcentret Tripla har drabbats hårt av begränsningarna. Triplan kauppakeskus. Bild: Matti Myller / Yle Mall of Tripla,koronaviruspandemi,shopping mall

Köpcentret Tripla i Böle i Helsingfors ordnar storrea för att locka kunder till köpcentret och för att stödja företagare som drabbats hårt av coronaepidemins följder. Samtidigt har striktare begränsningar införts för hobbyer, restauranger och skolor. Men hur ansvarsfullt är det för köpcenter att ordna jätterea i det rådande epidemiläget?

Enligt Kati Kivimäki, som är köpcenterchef på Tripla, kommer de inte att göra reklam för rean eller ordna några evenemang under rean.

- Vi förväntar oss inte stora kundmängder eller trängsel, säger Kivimäki.

Rean pågår från torsdag till söndag.

- Hittills har rean gått väldigt lugnt till, säger Kivimäki.

Hygienen prioriteras

Enligt Kivimäki är allmänna utrymmen i köpcentret stängda och dessutom städar man extra noggrant. Det finns också handsprit tillgängligt i alla affärer.

- Det är möjligt att hålla avstånd till andra personer i korridorerna eftersom att de är så breda. Dessutom är kundmängden betydligt mindre än normalt, som gör att det inte är ett problem att hålla säkerhetsavstånden, konstaterar Kivimäki.

Enligt Kivimäki behöver de inte begränsa kundmängden i köpcentrumet eftersom de har ett betydligt färre antal kunder för tillfället än de har kapacitet till. Trots det kommer de att ingripa i situationer där kundmängden skulle överstiga rekommendationen, säger Kivimäki.

- Vi följer rekommendationerna och begränsningarna väldigt noggrant och tar allas säkerhet på allvar, säger Kivimäki.

Hon berättar också att köpcentret har fått ett certifikat som är ett bevis på att de följer rekommendationerna och begränsningarna.

Kati Kivimäki on kauppakeskus Triplan johtaja.
Enligt köpcenterchef Kati Kivimäki har rean gått lugnt till. Kati Kivimäki on kauppakeskus Triplan johtaja. Bild: Markku Rantala / Yle shopping mall,Tripla

Både positiva och negativa reaktioner

- Företagarna har varit väldigt tacksamma eftersom rean har lockat fler kunder till köpcentret. Trots det förekommer det alltid negativa åsikter på sociala medier. Vi anser ändå att vi har utfört rean på bästa möjliga sätt, säger Kivimäki.

Till skillnad från köpcentret Itis som införde munskyddstvång förra veckan, är det endast en stark rekommendation att använda munskydd i köpcentret Tripla. Juridiskt sett är det inte möjligt att tvinga kunder att använda munskydd, men genom att använda ordet tvång sporras kunder till att använda dem.

- Vi har en stark munskyddsrekommendation i kraft men vi kan inte tvinga någon att bära munskydd, säger Kivimäki.

Kivimäki berättar att de påminner kunderna om munskyddsrekommendationen och säkerhetsavstånden och hon säger att kunderna har följt rekommendationerna väl.

Enligt Kivimäki har affärerna drabbats hårt under de senaste 12 månaderna.

- De senaste begränsningarna som införts på restauranger och på hobbyverksamhet har varit väldigt utmanande för affärerna men de kämpar för att kunna fortsätta sin verksamhet.