Hoppa till huvudinnehåll

Kvarlevorna av försvunna brittiska Sarah Everard hittades i skogen – polisman misstänks för mordet

En kvinna sitter på huk framför ett färgglatt blomhav.
I London har människor fört blommor till den plats där aktivister hoppas på att få ha en manifestation senare i dag i och med mordet på Sarah Everard. En kvinna sitter på huk framför ett färgglatt blomhav. Bild: /All Over Press Sarah Everard,Storbritannien

På fredagen bekräftade brittisk polis att kvarlevorna som hittats i skogen i Kent i sydöstra Storbritannien tillhör den försvunna 33-åriga Sarah Everard. Everards försvinnande har väckt starka känslor och kritik mot polisen, både i och utanför Storbritannien.

Den sista bilden på Sarah Everard togs den 3 mars av en säkerhetskamera då Everard promenerade hem genom ett grönområde i södra London.

Hon talar i telefon, bär munskydd och har nyss besökt sin kompis.

En vecka senare hittades Everards kvarlevor en timmes bilfärd sydost från London, i en skog i Kent.

Polisen bekräftade på fredag kväll att det handlar om Everard.

Polisman misstänks för mordet

I tisdags, nästan en vecka efter Everards försvinnande, greps en 48-årig polis misstänkt för mordet.

Mannen jobbar i London för en polisavdelning som sköter övervakningen i parlaments- och diplomatbyggnader.

Mannen, som bor i Kent, fångade polisens intresse efter att hans bil synts på en övervakningskamera i området där Everard senast sågs.

Närbild på en affisch där Sarah Everard efterlyses. I bakgrunden kan man se två kvinnor promenera förbi.
Everards efterlystes med bland annat affischer i London. Närbild på en affisch där Sarah Everard efterlyses. I bakgrunden kan man se två kvinnor promenera förbi. Bild: /All Over Press Storbritannien,Sarah Everard

Bara några dagar innan Everards försvinnande påstås den gripne polisen också ha blottat sig för restaurangbesökare.

Fallet utreds fortfarande, men polisen kritiseras för att den misstänkte fick fortsätta i tjänst medan undersökningarna pågår.

Polisen kritiseras för att skuldbelägga offren

Polisen har också fått motta kritik för att de efter Everards försvinnande gick ut med en varning till kvinnor i södra London.

Kvinnorna uppmanades att vara försiktiga och inte ta promenader på egen hand.

Uttalandet har väckt ilska eftersom det anses lägga ansvaret på offren, inte på förövarna.

Fallet har väckt uppmärksamhet också utanför Storbritannien.

På sociala medier delas en bild på ett textmeddelande med orden “Skicka mig ett meddelande när du är hemma, puss” för att uppmärksamma händelsen.

I delningstexten diskuteras de många knepen kvinnor världen över måste ta till för att känna sig trygga då de rör sig ute om kvällarna.

Fyra skyddsklädda poliser på knä på en gräsmatta. Personerna ser ut att leta efter någonting på marken. Två personer håller i starka lampor.
Kriminaltekniker finkammar en gräsmatta på området där Everards försvann. Fyra skyddsklädda poliser på knä på en gräsmatta. Personerna ser ut att leta efter någonting på marken. Två personer håller i starka lampor. Bild: 2020 BACKGRID UK Sarah Everard,Storbritannien

Manifestation planeras trots coronarestriktioner

På lördag planeras en manifestation i London för att uppmärksamma våldet mot kvinnor.

Mary Morgan, en av personerna bakom manifestationen, säger till The Guardian att polisen tidigare ställde sig positivt till manifestationen, men att man nu förbjudit den i och med coronapandemin.

Det var det meningen att manifestationen i huvudsak skulle bestå av en tyst minut, samtidigt som deltagarna skulle hålla avstånd och bära munskydd.

Det är oklart om manifestationen blir av, men aktivister lyckades på bara en timme samla ihop nästan 35 000 euro för att betala för de rättsliga åtgärder som kan följa för dem som deltar.

Källa: AFP, the Guardian, BBC

Läs också