Hoppa till huvudinnehåll

Ryska segrar i masstarterna – Bolsjunov skruvade upp farten på sista varvet och knäckte Klæbo

Aleksandr Bolsjunov åker i Tour de Ski.
Aleksandr Bolsjunov var på hugget i Engadin. Aleksandr Bolsjunov åker i Tour de Ski. Bild: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER längdskidåkning,Aleksandr Bolsjunov

Det blev inget avgörande på målrakan i masstarten i Engadin. Det såg Aleksandr Bolsjunov till. Han lämnade Johannes Høsflot Klæbo och resten av fältet bakom sig i början av det sista varvet. Julia Stupak fullbordade den fina ryska dagen genom att vinna vann damernas klassiska mil.

Sex dagar efter den kaosartade avslutningen i VM, där Johannes Høsflot Klæbo stötte ihop med Aleksandr Bolsjunov på målrakan och diskades, skulle åkarna mötas i världscupen.

Men i den 15 kilometer långa masstarten i Engadin blev det inte en likadan batalj som i Oberstdorf. Bolsjunov som redan säkrat segern i den totala världscupen avgjorde loppet i början av det sista varvet.

Klæbo försökte hänga på i ryssens tempo men fick snabbt släppa. Bolsjunov rymde i väg till en överlägsen seger.

– Han är nog lycklig nu. Det gör alltid gott att komma igen på det här sättet. I dag var det inget tvivel om saken, sa Yle Sportens kommentator Leif Lampenius om Bolsjunovs insats.

Niskanen räckte inte till i gruppen bakom

Klæbo fick i stället gå en kamp om andraplatsen mot sex andra åkare. Den vann han då han slog landsmannen Pål Golberg i en spurtuppgörelse.

Iivo Niskanen var även med i gruppen men räckte inte till på slutet. Han gick i mål som sjua och förlorade med 27,4 sekunder till vinnaren Bolsjunov.

– Det var en intressant tävling med hög fart och mycket vind. Fältet sprack också överraskande mycket och den höga höjden kändes av, säger Niskanen till Yle efter loppet.

Förutom Niskanen tog sig även Ristomatti Hakola och Perttu Hyvärinen sig in bland de 20 bästa. Duon hade samma tid i mål men Hakola dömdes före och slutade på 18:e plats medan Hyvärinen var 19:e.

Världscupen avslutas på söndag med en jaktstart över 50 kilometer. I den tävlingen går Bolsjunov ut 18,4 sekunder före Klæbo och en dryg halvminut för Niskanen.

– Det kan bli intressant imorgon, det ska bli ganska kallt och en del snöfall. Banan innehåller mycket nedförsbackar så det blir säkert som en masstart, säger Niskanen.

Stupak segrade – finländarna långt från täten

Damernas masstart hade samma manus som herrloppet. Rysslands Julia Stupak gjorde precis som Bolsjunov och ryckte från konkurrenterna under det sista varvet.

Varken Ebba Andersson, som gjorde grovjobbet och sprängde fältet under de två första varven, eller Heidi Weng lyckades hänga med i ryskans tempo. Stupak vann till slut med sju sekunder till godo på Weng som var tvåa. Andersson slutade trea.

Julia Stupak jublar över segern i Engadin.
Julia Stupak jublade då hon korsade mållinjen. Julia Stupak jublar över segern i Engadin. Bild: AOP Julija Belorukova

Tävlingens skräll var tyskan Laura Gimmler som korsade mållinjen som fyra. Hon hade aldrig tidigare placerat sig bland de tio främsta i ett distanslopp i världscupen.

Finländarna var statister. Laura Mononen var bästa blåvita åkare på en 22:a plats. Krista Pärmäkoski åkte på en sällsynt förlust mot en finländsk landslagskollega då hon inte var bättre än 24:a. Johanna Matintalo fick nöja sig med en 28:e plats.

Världscupfinalen i Engadin avslutas också för damernas del med en jaktstart. Man åker 30 kilometer med fristil.

Resultat, herrar masstart 15 km (k)

1. Aleksandr Bolsjunov RUS 34.07,1
2. Johannes Høsflot Klæbo NOR +18,4
3. Pål Golberg NOR +18,9
4. Jens Burman SWE +20,0
5. Simen Hegstad Krüger NOR +21,2
6. Artjom Maltsev RUS +24,2
7. Iivo Niskanen FIN +27,4
----------------
18. Ristomatti Hakola FIN +53,0
19. Perttu Hyvärinen FIN +53,0
66. Lauri Lepistö FIN +2.56,9

Resultat, damer masstart 10 km (k)

1. Julia Stupak RUS 25.13,3
2. Heidi Weng NOR +7,1
3. Ebba Andersson SWE +8,5
4. Laura Gimler GER +16,4
5. Jessie Diggins USA +20,7
6. Katharina Hennig GER +28,2
7. Helene Marie Fossesholm NOR +29,7
8. Emma Ribom SWE +31,9
9. Tatjana Sorina RUS +36,4
10. Victoria Carl GER +42,4
----------------
22. Laura Mononen FIN +1.11,6
24. Krista Pärmäkoski FIN +1.18,5
28. Johanna Matintalo FIN +1.27,2
56. Vilma Nissinen FIN +3.27,3

Artikeln uppdaterad kl. 17.21 med resultatet från damtävlingen.