Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Coronakrisen har varat hela Kerttus liv – och tre andra lästips för lördagen

Kerrtu Ranta-Panula, i sin mamma Tiinas famn, ser ut att börja gråta när en kvinna närmar sig dem.
Främmande människor som närmar sig Kerttu får en hård dom. Till och med Kerttus far- och morföräldrar måste vänta på att Kerttu själv söker kontakt. Kerrtu Ranta-Panula, i sin mamma Tiinas famn, ser ut att börja gråta när en kvinna närmar sig dem. Bild: Kalle Niskala / Yle barn (familjemedlemmar),coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,ansiktsmasker,safe distance

God lördagskväll! Här har du lite helgläsning.

Coronakrisen har varat hela Kerttus liv

Kerttu Ranta-Panula föddes i februari 2020, strax innan coronaepidemin tog fart. Sedan dess har vi egentligen inte haft någon på besök, säger Kerttus mamma Tiina Ranta-Panula.

Kerttu har alltså bara stött på främmande människor i matbutikerna. Människor som bär munskydd och håller distans. I kassakön är det ingen som småpratar och det är absolut ingen som rör vid en.

Munskydd är ingenting märkvärdigt för Kerttu. Det är däremot människor.

Kerttu Ranta-Panula står ensam i en klädbutik och håller upp sina rosa stövlar.
Kerttu Ranta-Panula träffar bara främlingar när hon får komma med till butiken. Och även där är det avstånd som gäller. Kerttu Ranta-Panula står ensam i en klädbutik och håller upp sina rosa stövlar. Bild: Kalle Niskala / Yle barn (familjemedlemmar),coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,ansiktsmasker,safe distance

Tim Sparv har helt plötsligt hamnat i kläm i Grekland – klubben uppges vilja bryta kontraktet

De 24 mars sparkar VM-kvalet i gång för Finlands del. Det är förbundskaptenen Markku Kanerva som tar ut landslagstruppen mot Bosnien-Hercegovina och Ukraina nästa vecka.

Om Tim Sparv inte får speltid snart kommer det att vara två månader sedan senaste matchen från start när VM-kvalet inleds i Helsingfors.

– Om "Rive" vill att jag är med i laget så är jag där. Jag borde vara i spelskick, säger han.

Läs om Sparv och herrlandslandslagets läge inför VM-kvalet.

Tim Sparv i landslaget.
I höstas spelade Tim Sparv i fem av sex Nations League-matcher – han var avstängd i den sista och avgörande mot Wales. Tim Sparv i landslaget. Bild: Yle/Tomi Hänninen Tim Sparv,Finlands herrlandslag i fotboll

Expert svarar på frågor om coronavaccin

Frågorna om både coronavacciner och coronavaccinationer är många. Vi ställde 33 av dem till vaccinexperten och överläkaren Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd.

Tusentals människor flydde i mars 1921 bolsjevikernas grymheter och tog sig till Finlands kust

Då den fyrtioårige Pjotr Sjapovalov torsdagen den 17 mars 1921 steg i land i Terijokitrakten i Finland hade han lämnat sitt hemland bakom sig för gott.

Samtidigt lämnade han sin gravida fru Klaudia och deras tre döttrar för att aldrig återse dem.

Familjen fick aldrig veta varför Pjotr, som var ledare för kyrkokören i Kronstadt, hade gett sig iväg.

Svartvitt foto från 1921. Svarta skepnader på havsisen nära stranden. De första flyktingarna kommer.
De första flyktingarna från Kronstadt kommer. Svartvitt foto från 1921. Svarta skepnader på havsisen nära stranden. De första flyktingarna kommer. Bild: Museiverket flyktingar,Ryssland,Sovjetunionen,Kronstadtupproret,bolsjevik