Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Världscupen avslutas med jaktstarter – Niskanen startar en dryg halvminut efter Bolsjunov

Längdåkningens världsstjärnor möts idag ännu en gång, nu i garanterat fartfylld skejt längs den övre Engadindalen i Schweiz. Banan följer i huvudsak långloppens sträckning, från Maloja högst uppe till S-chanf. Herrarna åker sin jaktstart ända från Maloja, damerna startar på sjön vid Sankt Moritz.

Damer, 30 km jaktstart, fri teknik, TV1 kl. 9.10 och TV2 kl. 9.58 samt Arenan kl. 9.10

Ovanligt tidigt på morgonen, en bit över klockan åtta lokal tid, är det redan dags för tremilsstarten. Det avslutande världscuploppet kommer också att bjuda på en hel del annat intressant än enbart den spektakulära, natursköna tävlingsbanan.

Jessie Diggins vinner totalcupen men Ebba Andersson har en liten chans att ännu utmana lördagsvinnaren Julia Stupak om andraplatsen.

Kampen om distanscupen är i varje fall den som särskilt i Sverige har tilldragit sig stort intresse. Diggins, Ebba Andersson och Stupak finns nu inom drygt 40 poäng inför söndagens jakt. Andersson kan bli historisk eftersom ingen svensk dam, inte ens Kalla, någonsin har segrat i distanscupen.

Riktigt tekniska skateåkare, som kan köra avspänt och hårt, kan överraska. Slaget om tremilssegern behöver inte alls stå mellan de nämnda. Några namn att speciellt komma ihåg är Heidi Weng och unga Helene Marie Fossesholm. Samt Nadine Fähndrich, som ändå startar rätt långt bakom.

Lördagens marginaler gäller som utgångsläge och de var inte överhövan stora för de bästas del. För Krista Pärmäkoski och Laura Mononen, som är en dryg minut efter gäller det förmodligen att gå ut rätt så djärvt men ändå klokt. De övriga finländarna är Johanna Matintalo och Vilma Nissinen.

Herrar, 50 km jaktstart, fri teknik, TV2 och Arenan kl. 11.30

Hur skall Aleksandr Bolsjunov gå att stoppa på söndagen? Han stod igår för ett av hela karriärens mest respektingivande avgöranden.

Svaret är väl att visst kan det vara möjligt. Om någon av de norska VM-medaljörerna har en riktigt bra dag, en klart bättre dag än igår. Hans Christer Holund kanske, men frågan är om han kan gå loss på den i huvudsak platta, till och med utförsbetonade banan. Så då är vi nog framme vid Kläbo i alla fall. Revansch för revansch?

Bolsjunov vinner den totala världscupen. Ivan Jakimusjkin blir tvåa och Johannes Høsflot Klæbo tar förmodligen hand om tredje platsen, även om Norge deltagit sparsamt i cupveckosluten. I distanscupen blir det antagligen femdubbelt ryskt.

Iivo Niskanen går ut ganska nära täten, 27 sekunder efter Bolsjunov och bara nio efter Klæbo. Såväl Ristomatti Hakola som Perttu Hyvärinen har 53 sekunder upp. Lauri Lepistö är fjärde finländare.

Svenskarna Jens Burman och unga William Poromaa är plötsligt riktigt intressanta femmilsnamn. Och Dario Cologna kan det här. Han har vunnit Engadin Skimarathon två gånger längs samma snabba bana.