Hoppa till huvudinnehåll

Jätteskräll av Harri Heliövaara i Marseille – blev dubbelvinnare i blott tredje ATP-turneringen: "Helt tomt i huvudet"

Harri Heliövaara slår en tennisboll.
Harri Heliövaara (arkivbild). Harri Heliövaara slår en tennisboll. Bild: Lehtikuva Harri Heliövaara,tennis

Att Harri Heliövaara ens spelar på ATP-nivå är ovanligt. Nu har han tagit sin första turneringsseger i tennisens finrum. Tillsammans med britten Lloyd Glasspool gick finländaren hela vägen i Marseilles dubbelturnering.

Från ATP Challenger-serien har Heliövaara tio turneringspokaler i prisskåpet. Men på ATP-nivå är 31-åringen oerfaren.

Denna vecka deltog Heliövaara i sin tredje turnering på denna nivå, då han spelade tillsammans med Lloyd Glasspool i Marseilles ATP 250-turnering. Det oseedade paret visade sig vara i oslagbar form i södra Frankrike.

I dagens final krönte duon drömveckan med att klå den holländska duon David Pelin ja Sander Arends i två raka set, med siffrorna 7–5, 7–6 (7–4). Matchen pågick i en timme och 26 minuter.

Allt gick vägen den här veckan – och det bådar gott för framtiden. Så analyserade en glädjerusig Heliövaara i Tennisförbundets pressmeddelande efter succén.

– Det är helt tomt i huvudet, det känns alldeles otroligt bra. Man drömmer alltid om turneringssegrar och nu gjorde man det på högsta nivå. Nu har jag vunnit på toppnivå och inget kan ta det ifrån mig, gladde sig 31-åringen.

Tack vare segern stiger Heliövaara från plats 100 till 84 på världsrankingen i dubbel. Så högt har han inte hållit till tidigare. Meningen är att samarbetet med Glasspool ska fortsätta.

Heliövaaras målsättning för sommaren är att få spela i dubbeln i OS i Tokyo, tillsammans med Henri Kontinen eller Emil Ruusuvuori.