Hoppa till huvudinnehåll

Åbo Akademi vill starta lärarutbildning i Sverige – planerar samarbete med svenska universitet

Åbo Akademi i Vasa
Åbo Akademis lärarutbildning är baserad i Vasa och vill nu utvidga till Sverige. Åbo Akademi i Vasa Bild: Yle/Chanette Härus Åbo Akademi,Vasa,studier,skolor,universitet

Åbo Akademi planerar att börja utbilda klasslärare i Sverige. Inom akademin säger man att det finns ett sug efter finsk lärarutbildning där.

ÅA:s styrelseordförande Thomas Wilhelmsson uppger för SPT att styrelsen har behandlat saken på ett möte på måndagen. Idén utreds nu vidare. Beslut fattas senare.

Fritjof Sahlström som är dekanus för fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier säger att idén har att göra med Åbo Akademis målsättning att öka sitt nordiska samarbete samtidigt som Sverige lider av en växande brist på behöriga klasslärare.

– Lärarutbildning är något vi är bra på i Finland och det finns efterfrågan på den i Norden och Sverige. Där är man intresserad av vår utbildning som är lite annorlunda än den svenska, säger han.

Svår lärarbrist i Sverige

Tanken är att Åbo Akademi samarbetar med universitet i Sverige. Utbildarna ska vara anställda av ÅA. Delvis ska de bestå av nuvarande utbildare, delvis av nyrekryterad personal.

– Utbildningen ska vara öppen för alla att söka till, men i praktiken kommer den att finnas till för svenska studerande, säger Sahlström.

– Lärarbristen är svår i Sverige, det fattas tiotusentals lärare på olika stadier, tillägger han.

Kostar miljontals euro

ÅA:s utbildning i Sverige planeras för 40 studerande.

– Så den kommer inte att lösa den svenska lärarbristen, säger Sahlström.

Enligt planerna ska klasslärarutbildningen i Sverige inledas hösten 2022. Ekonomiskt är det en stor satsning för Åbo Akademi.

– Det handlar om en satsning i mångmiljonklassen, men jag tror också att vi kommer att få mycket nytta av ett ökat samarbete med övriga Norden, säger Fritjof Sahlström.

Nyhetsbyrån SPT var först med nyheten om ÅA:s planerade utbildning i Sverige.