Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Munskyddstvång också i Åbobussar och fyra andra nyheter att ha koll på

En person med munskydd står på busshållplatsen.
Nu gäller munskyddstvång också inom kollektivtrafiken i Åbo och Tammerfors. En person med munskydd står på busshållplatsen. Bild: Tiina Jutila / Yle Helsingfors,COVID-19,coronavirus,coronavirus disease,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,coronavirusutbrottet i Europa 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,andningsskydd,ansiktsmasker,kollektivtrafik,Helsingforsområde kollektivtrafik,människor,Helsingforsregionens trafik (HRT),gång (motion),ungdomar,unga vuxna,Munskydd,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020

Här är fem nyheter som det är bra att känna till denna måndagsmorgon:

Munskydd i kollektivtrafiken i två stora städer

Från och med i dag är det obligatoriskt att använda munskydd i kollektivtrafiken i Åbo och Tammerfors. Barn under 12 år och personer som av hälsoskäl inte kan använda munskydd är befriade.

Bildmontage, Åbobussarnas skyltning.
Munskydd ska nu användas i Åbobussar. Bildmontage, Åbobussarnas skyltning. Bild: Marie Söderman / Yle kollektivtrafik,buss,åbobuss

Orsaken till munskyddstvånget är det försämrade epidemiläget.

Sedan helgen är det obligatoriskt att använda munskydd i kollektivtrafiken i Helsingfors. Och VR har också infört munsskyddstvång på alla sina tåg.

Fler män under 45 år söker hjälp

Allt fler yngre män söker hjälp för psykisk ohälsa.

Antalet män som fick rehabiliterande psykoterapi från FPA steg med 370 procent under 2010-talet och pandemin kan leda till att ännu fler söker vård.

Australiska kvinnor protesterar mot sexuellt våld

Tiotusentals kvinnor i Australien har deltagit i landsomfattande demonstrationer med krav på jämställdhet och rättvisa för offer för sexuellt våld.

Demonstranterna bar på plakat där man krävde rättvisa för offren för sexuellt våld.
Stora protester runt om i landet. Demonstranterna bar på plakat där man krävde rättvisa för offren för sexuellt våld. Bild: AAP IMAGE/EPA-EFE/JAMES ROSS​ Australien

Protesterna i storstäder som Canberra, Melbourne och Sydney utlöstes av fall av misstänkta fall av våldtäkter, sexuella trakasserier och könsdiskriminering som nyligen har avslöjats inom landets två största partier samt inom regeringen.

Hur blir det med festivalerna i sommar?

Den här sommaren hotas på samma sätt som förra sommaren bli ett festivalfiasko på grund av coronan.

Flow-festivaaleilta yleisökuvaa teltasta.
Blir det någon festivalsommar i år? Flow-festivaaleilta yleisökuvaa teltasta. Bild: Nelli Kenttä / YleX Flow Festival

Vaccineringarna är igång och ett beslut om statens garantistöd för evenemangsordnarna torde komma denna vecka. Men frågan är om det är för sent för sommarens festivaler?

Också Nederländerna pausar Astra Zenecas vaccin

Nu meddelar också Nederländernas regering att vaccineringarna med Astra Zenecas coronavaccin upphör åtminstone fram till 29 mars.

I Nederländerna har det dock inte rapporterats om liknande biverkningar som i Danmark och Norge.

Vaccinampuller
Många länder har pausat vaccineringarna. Vaccinampuller Bild: Jarkko Riikonen / Yle coronavaccin,Astra Zeneca,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,COVID-19

Vaccintillverkaren själv säger att dess vaccin inte orsakar blodproppar.

Dagens väder

Lokalt snöfall eller snöblandat regn kan väntas i hela landet.

I landets södra och mellersta delar tidvis snöfall eller blötsnö, på dagen i söder och öster även regn. Dagens högsta temperatur 0...+4 och nattens lägsta -1...-6 grader.

I landets norra del mulet och främst i Norra Österbotten och Kajanaland lokalt skurar av snö eller blötsnö. I norra Lappland på många håll snöfall. Dagstemperaturen +3...-4 grader, mildast vid kusten av Bottenviken. Nattens lägsta -3...-10 grader.