Hoppa till huvudinnehåll

Tiotusentals kvinnor i Australien rasar mot sexuellt våld i landsomfattande protester mot regeringen

Tusentals kvinnor deltog i protester i Australiens näst största stad Melbourne i delstaten Victoria.
Tusentals kvinnor deltog i protester i Australiens näst största stad Melbourne i delstaten Victoria. Tusentals kvinnor deltog i protester i Australiens näst största stad Melbourne i delstaten Victoria. Bild: AAP IMAGE/EPA-EFE/JAMES ROSS​ Australien,Melbourne

Tiotusentals kvinnor i Australien har deltagit i landsomfattande demonstrationer med krav på jämställdhet och rättvisa för offer för sexuellt våld. Över 80 000 kvinnor deltog i protester i ett 40-tal städer och byar, bland annat utanför parlamentet i huvudstaden Canberra.

Protesterna i storstäder som Canberra, Melbourne och Sydney utlöstes av fall av misstänkta fall av våldtäkter, sexuella trakasserier och könsdiskriminering som nyligen har avslöjats inom landets två största partier samt inom regeringen.

Australiens justitieminister Christian Porter anklagas för att ha våldtagit en 16-årig flicka år 1988, då Porter var student. Porter har bestämt avvisat anklagelsen och han har stämt rundradiobolaget ABC, som rapporterade om misstankarna.

Den kvinnliga försvarsministern Linda Reynolds har för sin del anklagats för att ha underlåtit att rapportera om ett fall i sin egen stab där en medarbetare misstänks ha våldtagit en annan av hennes medarbetare.

Den förre medarbetaren Brittany Higgins har offentligt anklagat en kollega för att ha våldtagit henne i ministerns kontor i parlamentet år 2019. Hennes chef, Reynolds, var tvungen att be offentligt om ursäkt och att betala skadestånd efter att hon hade anklagat Higgins för att vara en "ljugande kossa."

Australiens försvarsminister Linda Reynolds var tvungen att be om ursäkt efter att hon avfärdade avslöjanden om en våldtagen medarbetare som lögner.
Australiens försvarsminister Linda Reynolds var tvungen att be om ursäkt efter att hon avfärdade avslöjanden om en våldtagen medarbetare som lögner. Australiens försvarsminister Linda Reynolds var tvungen att be om ursäkt efter att hon avfärdade avslöjanden om en våldtagen medarbetare som lögner. Bild: AAP IMAGE Australien,Linda Reynolds

Både Porter och Reynolds är sjuklediga för närvarande, och parlamentet kommer under den närmaste tiden att vara fullt upptagen med anklagelserna mot ministrarna och den konservativa regeringen.

Den växande ilskan mot politiker späs på av avslöjanden om långvarig diskriminering och sexuella trakasserier i parlamentet och även inom oppositionspartiet Labor.

Kvinnliga medlemmar av Labor har satt upp en Facebook-sida där man i detalj har lagt fram anklagelser om sexuella trakasserier som manliga partimedlemmar har gjort sig skyldiga till.

Regeringen har beordrat en oberoende utredning om arbetsmiljön inom parlamentet och ledamöternas medarbetare ska skyddas med nya stödfunktioner

Demonstranterna bar på plakat där man krävde rättvisa för offren för sexuellt våld.
Demonstranterna bar på plakat där man krävde rättvisa för offren för sexuellt våld. Demonstranterna bar på plakat där man krävde rättvisa för offren för sexuellt våld. Bild: AAP IMAGE/EPA-EFE/JAMES ROSS​ Australien

Avvisar hemligt möte med premiärminister

Många kvinnor hade klätt sig i svart för protesterna och de bar på plakat där man krävde "Ett slut på tystnaden" eller åtgärder av politiker, "Lyssnar ni alls på oss?"

Kathryn Jamieson tog sig från Melbourne till protesten i Canberra för att hon "kokade av ilska."

- Jag ville vara i hjärtat av händelserna, jag har fått så nog av att de inte tror på vad kvinnor säger, sa Jamieson.

Arrangörerna tackade nej till en inbjudan att träffa den konservativa premiärministern Scott Morrison bakom lyckta dörrar i Canberra, eftersom de ville ha ett offentligt möte i stället.

- Vi står här framför hans trädgård. Vi befinner oss 200 meter från hans kontor och det är inte lämpligt att vi träffar honom bakom lyckta dörrar, särskilt då vi talar sexuella angrepp som sker bakom lyckta dörrar, konstaterade en Janine Hendry som var en av arrangörerna i Canberra.

- Om han verkligen skulle bry sig om kvinnor, så skulle han öppna dörren och vandra över för att lyssna på oss.

Morrisons regering och styrande parti har fått hård kritik för att de inte har gjort något för att få ett slut på en arbetsmiljö som genom åren har lett till pennalism, trakasserier och sexuella angrepp.

Morrissons styrande Liberala parti - som nog är mer konservativt än liberalt - anklagades för passivitet även år 2019, då en rad kvinnliga ledamöter i parlamentet beslöt att inte ställa upp i parlamentsvalet på grund av mobbning inom de egna leden.

Kvinnornas ilska och protester återspeglar samma känslor som demonstranter visade i London under veckoslutet efter att den 33-åriga Sarah Everhard hade försvunnit och mördats på vägen hem för en dryg vecka sedan.


Källor: AFP, Reuters