Hoppa till huvudinnehåll

10 000 jobb hotade på Nokia när bolaget ändrar om i verksamheten

En bild på Nokias logotyp.
Nokia gör omstruktureringar i bolaget, vilket betyder att upp till 10 000 kan få sparken. En bild på Nokias logotyp. Bild: EPA/ETIENNE LAURENT Nokia,företag,bolag

Teknologijätten Nokia meddelar om nedskärningar efter dåligt resultat under 2020. Bolaget vill spara 600 miljoner euro de kommande två åren.

Besparingarna betyder att upp till 10 000 av bolagets 90 000 anställda världen över kan få sparken.

Bolaget har som mål att före slutet av 2023 ha en personal som består av 80 000 till 85 000 anställda.

– Vi fattar inte beslut som kan påverka våra anställda med lätthet. Att säkerställa rätt kompetens och kapacitet är ett nödvändigt steg för att uppnå långsiktigt hållbara resultat. Det är viktigt för mig att våra anställda får det stöd de behöver i den här processen, säger Nokias vd Pekka Lundmark i ett pressmeddelande.

Kimmo Stenvall som är analytiker på OP säger att beslutet var väntat.

- Vi kunde nog vänta oss ett omfattnde beslut, men summan på 600 miljoner var aningen överraskande.

Exakt hur många som får gå är oklart och den slutliga siffran är beroende av marknadsutvecklingen under de kommande två åren.

Enligt bolaget leder besparingarna inte till att de anställda i Finland blir färre. Nokias 5G-satsning kräver fler anställda och det betyder enligt bolaget att den totala personalstyrkan i Finland växer.

- Vi bör notera att lejonparten av summan ska återinvesteras i affärsverksamheten, säger Stenvall.

Besparingarna görs gradvis

Besparingarna görs enligt bolaget på lång sikt. 50 procent av Nokias kommande inbesparingar görs under 2021, 15 procent under 2022 och 35 procent under 2023.

I Nokias omstrukturering ingår bland annat investeringar i forskning och utveckling.

– Vi fokuserar på att förbättra kvaliteten och kostnadskonkurrenskraften för våra produkter och investerar i nödvändig kunskap och kapacitet, säger Lundmark.

Artikeln kompletterades kl 14.58 med Kimmo Stenvalls kommentarer

Rubriken uppdaterades kl 15.07