Hoppa till huvudinnehåll

Allt bättre coronaläge i Österbotten – kan snart bli möjligt att lämna samhällsspridningsfasen

Medelålders man i munskydd och läkarrock. I bakgrunden en sjukhusaula.
Juha Salonen, infektionsöverläkare på Vasa centralsjukhus, är försiktigt optimistisk inför den senaste statistiken över coronasmittspridningen i Österbotten. Men samtidigt är han rädd för att det inte ska komma tillräckligt med vaccin till Finland. Medelålders man i munskydd och läkarrock. I bakgrunden en sjukhusaula. Bild: Yle/Markus Bergfors Vasa centralsjukhus,läkare,överläkare,infektionsöverläkare

Mycket har gjorts rätt i Vasa sjukvårdsdistrikt de senaste veckorna, säger infektionsöverläkare Juha Salonen. I bästa fall kunde Österbotten redan nästa vecka lyckas ta sig ur samhällsspridningsfasen.

Juha Salonen, infektionsöverläkare vid Vasa centralsjukhus, betraktar den senaste statistiken över coronasmittspridningen i Österbotten med försiktig optimism. Incidenstalet inom Vasa sjukvårdsdistrikt sjunker sedan några veckor tillbaka och ligger nu på 65 fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

- Siffran har blivit bättre dag för dag, och det är en bra sak. Men man måste fortfarande komma ihåg att vi har ett mycket dåligt läge i flera andra delar av landet. Och ännu kan vi inte helt utesluta att det finns österbottningar som smittats på sportlovet men inte har diagnostiserats än, säger Salonen.

Salonen konstaterar ändå att riktningen är den rätta, i alla kommuner i distriktet. Det finns kommuner där incidenstalet är noll. Högst incidens har fortfarande Vasa och Närpes.

- I Vasa stad är incidenstalet 107 och i Närpes 221. Men man får komma ihåg att Närpes har färre invånare så då ser det värre ut än det på riktigt är.

Kan kanske snart slippa samhällsspridningsfasen

Kampen är alltså inte över, påpekar Juha Salonen. Men han tycker ändå att det finns skäl att berömma österbottningarna som helt tydligt, ännu en gång, har orkat minska sina sociala kontakter och bidragit till att få ner smittspridningen.

- Jag tycker att många saker har gjorts rätt i Österbotten de senaste veckorna, och därför har vi också velat rikta vårt tack till befolkningen från coronasamordningsgruppen.

Om utvecklingen mot det bättre fortsätter kan det snart bli möjligt att lämna epidemins allvarligaste fas, samhällsspridningsfasen. Där har Vasa sjukvårdsdistrikt befunnit sig sedan 29 januari.

- Vi är ganska nära det nu. Jag tycker att vi ska vänta tills nästa vecka och se, om utvecklingen fortsätter så kunde det vara möjligt att övergå till accelerationsfasen istället.

Samtidigt håller Salonen och och de övriga ledamöterna i Österbottens coronasamordningsgrupp ett vaksamt öga på utvecklingen i övriga delar av landet. Både i huvudstadsregionen och Åbotrakten är läget betydligt värre än för en månad sedan.

Salonen avråder därför från att resa mellan regionerna.

- Jag tycker att vi borde undvika att resa till de värsta riskområdena i landet. Och ännu mer riskabelt är det att resa utomlands till de länder som har en svår situation just nu. Till exempel i Estland och i norra Sverige är läget mycket dåligt.

Andhämtningspaus på sommaren?

Salonen vill också uppmana österbottningarna att söka sig till coronatest med ännu lägre tröskel än idag.

Under den senaste veckan har 4,4 procent av de testade i Vasa sjukvårdsdistrikt fått positivt resultat. Siffran ligger nära landets medeltal. Han påpekar att det även är viktigt att barn med symptom blir testade.

- Vi har haft många positiva barn inom de senaste veckorna och överlag sett en ökning av antalet barn som testar positivt sedan början av året. Men fortfarande kommer inte folk tillräckligt lätt till test, och det vore viktigt att så snabbt som möjligt ställa diagnos så att vi kan börja smittspårningen, hitta de exponerade och sätta alla i karantän.

Med låg tröskel för test, effektiv smittspårning och aktiv användning av munskydd kommer vi långt, menar Salonen.

Han påpekar ändå att vaccineringen är den viktigaste nyckeln för att alla ska kunna njuta av en andhämtningspaus under sommaren.

- Det är avgörande hur mycket vaccin vi får till landet. Vaccineringen har gått ganska snabbt men det räcker inte ännu. Det borde vara närmare 70 procent vaccinerade innan det hjälper för att stoppa epidemin.

Just nu riktas blickarna naturligtvis mot den pågående utredningen kring Astra Zenecas vaccin och huruvida det kan ha orsakat blodpropp hos vaccinerade. Ännu finns inga bevis för ett samband mellan vaccinet och de rapporterade fallen av blodpropp, men Salonen hoppas naturligtvis att man inte ska stå inför ett så tungt bakslag.

- Vi är rädda för det att det inte ska komma tillräckligt med vaccin. Och om det skulle bli så att vi inte kan använda Astra Zeneca så vore det närmast en katastrof, säger Salonen.