Hoppa till huvudinnehåll

EU:s läkemedelsmyndighet: Vi fortsätter utreda Astra Zenecas vaccin men inget tyder på allvarliga biverkningar

Emer Cooke på presskonferensen.
EMA-chefen Emer Cooke säger att fördelarna fortfarande överväger riskerna. Emer Cooke på presskonferensen. Bild: EPA-EFE/YVES HERMAN/All Over Press Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA),Emer Cooke

Flera länder har beslutat att stoppa vaccineringarna med Astra Zenecas coronavaccin eftersom en del av de vaccinerade drabbats av blodpropp. Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA säger ändå att det fortfarande inte finns något som tyder på att vaccinet orsakar blodproppar.

– Oron för Astra Zenecas vaccin är stor i Europa och det är helt förståeligt. Men situationen vi är i är inte oväntad. Då man vaccinerar miljontals människor uppstår biverkningar. Vårt jobb är att utreda om det handlar om biverkningar eller om ett sammanträffande, säger Emer Cooke, EMA:s verkställande direktör.

Cooke betonar att EMA fortfarande anser att fördelarna överväger riskerna. I kliniska undersökningar har biverkningar som till exempel blodpropp inte uppstått. Och bland de vaccinerade har inte fler drabbats av blodpropp jämfört med personer som inte vaccinerats med Astra Zenecas vaccin.

– Vi tar rapporterna på största allvar. Det handlar om en pågående process som kräver en grundlig och detaljerad analys.

Emer Cooke fick under tisdagens presskonferens svara på journalisters frågor både gällande rapporterade dödsfall och gällande vaccinpartier.

– Vi har fått ta del av misstankar om att en del vaccinpartier orsakar biverkningar. Våra experter utreder om det finns skillnader i tillverkningsprocessen. Det kan hända att vissa undergrupper påverkas mer än andra, men jag kan inte gå in på detaljer i nuläget.

Utredningen publiceras på torsdag

EU:s läkemedelsmyndighet EMA utreder för tillfället alla rapporter om misstänkta biverkningar hos personer som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

– Vi sammanställer som bäst en väldigt utförlig utredning av de rapporterade fallen som vi ska presentera på torsdag. Det är fortfarande oklart vilken tid men antagligen på torsdag eftermiddag, säger EMA-chefen Cooke.

Bland annat Tyskland, Frankrike, Italien och Sverige har meddelat att de avbryter vaccineringen med Astra Zeneca. Finland har hittills meddelat att man följer med läget men fortsätter vaccinera som planerat. Enligt Emer Cooke har EU-länderna rätt att fatta egna beslut på basis av den informationen de har.

– Det viktigaste för oss är att förtroendet för vaccinernas säkerhet och effektivitet består. Förtroendet kan ta skada, men vår uppgift är att garantera européernas säkerhet.