Hoppa till huvudinnehåll

Nya unika fragment av Dödahavsrullarna hittades i en grotta på Västbanken

Israeliska arkeologer meddelade i dag att tiotals nya så kallade Dödahavsrullar har hittats i en grotta i en avlägsen dal i ett bergigt landskap.

Man tror att pergamenten gömdes i grottorna för ungefär 1 900 år sedan under en judisk revolt mot Rom.

Det handlar om de första nya skriftrullar som påträffats vid arkeologiska utgrävningar i öknen söder om Jerusalem på 60 år. Det finns fragment av text på grekiska på pergamenten.

De nya bitarna tros utgöra en del av de pergamentdelar som hittades på en plats kallad Skräckens grotta där man hittade 40 skelett i samband med utgrävningar på 1960-talet.

Pergamentbitar som hittades i en grotta på Västbanken
Unika bitar Pergamentbitar som hittades i en grotta på Västbanken Bild: Reuters TV Dödahavsrullarna,Västbanken,Israel,arkeologi,grottor,pergament

De unika Dödahavsrullarna är en samling judiska texter som hittades i grottor på Västbanken nära Qumran på 1940- och 1950-talet. Det är de allra äldsta bibliska texter som man hittills har hittat.

Fragment från Dödahavsrullarna hittades i en grotta på Västbanken. Arkeloger meddelade om fyndet 16.3.2021
Fragment från Dödahavsrullarna hittades i en grotta på Västbanken. Fragment från Dödahavsrullarna hittades i en grotta på Västbanken. Arkeloger meddelade om fyndet 16.3.2021 Bild: Reuters TV Dödahavsrullarna,Västbanken,Israel,arkeologi

Dödahavsrullarna

  • Kallas också Qumrantexterna. En sammanfattande benämning på de handskrifter som sedan 1947 påträffats i trakten av Qumran vid Döda havets nordvästra strand.
  • Det första fyndet gjordes av en beduinpojke som av en slump hittade några handskriftsrullar i krukor i en grotta. Ytterligare fynd gjordes i tio grottor i trakten.
  • Definieras som hebreiska handskrifter från tiden kring vår tideräknings början. Skrifterna utgörs bland annat av bibelhandskrifter.
  • Vid Qumran hittades också en klosterliknande anläggning. Myntfynd pekar på att den varit bebodd från ca 135 fvt. till 68 vt. med ca 30 års avbrott efter en jordbävning 31 fvt.
Mynt hittade i en grotta på Västbanken
Myntfynd. Mynt hittade i en grotta på Västbanken Bild: AFP / Lehtikuva Dödahavsrullarna,Västbanken,Israel,arkeologi,grottor,pergament,mynt
En mycket gammal korg som hittades i en grotta på Västbanken.
En tusentals år gammal korg hittades också. En mycket gammal korg som hittades i en grotta på Västbanken. Bild: AFP / Lehtikuva Dödahavsrullarna,Västbanken,Israel,arkeologi,grottor,pergament,korgar
Inne i grottan arbetar arkeologerna med tusentals år gamla lämningar
Inne i grottan arbetar arkeologerna med tusentals år gamla lämningar. Inne i grottan arbetar arkeologerna med tusentals år gamla lämningar Bild: Reuters TV Dödahavsrullarna,Västbanken,Israel,arkeologi,grottor,pergament

Källor: AP, Reuters

Läs också