Hoppa till huvudinnehåll

Pollenallergiker oroliga över att snyta sig eller nysa under studentskrivningarna – “Risken finns att du blir utslängd och underkänd i ett prov”

Rosa Paajes
Rosa Paajes är orolig att hennes pollenallergi kommer att ställa till det under studentskrivningarna. Rosa Paajes Bild: Privat / Rosa Paajes Tölö gymnasium,abiturient,studentskrivningar,Rosa Paajes

Årets studentskrivningar sker under noggranna restriktioner och arrangemang för att försäkra att ingen smittas av coronaviruset. Men somliga studenter, som Rosa Paajes som går i Tölö gymnasium, är nu oroliga över vad som kan hända ifall man uppvisar allergisymptom under provtillfället.

Vårens studentskrivningar börjar i dag, och Rosa Paajes ska skriva modersmålsprovet. Arrangemangen är stränga, och det har informerats väl om munskydd och handhygien.

Men Paajes är orolig över hur det kommer att gå om man till exempel snyter sig under provet.

- När min kompis skrev på hösten kom rektorn och förde ut henne från salen för att hon snöt sig, berättar Paajes.

Den händelsen oroar nu Paajes inför vårens skrivningar, eftersom hon själv är pollenallergiker och kan ha symptom som liknar coronasymptom.

- Jag nyser och speciellt på våren rinner näsan hela tiden. Det ger ju en viss stress inför skrivningarna eftersom det finns en risk att om du blir utslängd så kan du inte bli student på grund av att du inte fått skriva det provet.

Fick inte skriva engelska och samhällslära

Paajes hänvisar till vad som hände hennes vän, Matilda Ruotanen. Ruotanen skrev på hösten engelskaprovet, och blev utförd av rektorn för att hon snöt sig.

- Jag hade skrivit i ungefär en timme och snytit mig ett par gånger när rektorn kom in för att hämta mig. Jag undrade ifall de trodde att jag hade fuskat, men det visade sig att de hade märkt att jag snöt mig och undrade ifall jag hade varit på coronatest.

Ruotanen fick inte skriva engelskaprovet eller provet i samhällslära nästa dag innan hon kunde uppvisa ett negativt coronatestresultat. Hon ska skriva samhällsläran på nytt på våren.

Det är enligt henne beklagligt, eftersom det innebär att hon inte kan skriva religionsprovet, som är värt mera poäng.

Ruotanen säger att hon förstår varför skolan agerade som den gjorde. Enligt anvisningarna ska man stanna hemma ifall man har ens lindriga sjukdomssymptom. Ändå känns det orättvist.

- Jag har hört att andra skolor har haft skilda utrymmen där studenter med symptom kunnat skriva. Kanske dom inte hade möjlighet till det eller inte tänkte på det.

Matilda Ruotanen
Matilda Ruotanen tvingades avbryta sitt engelskaprov och fick inte skriva samhällsläran för att hon snöt sig. Matilda Ruotanen Bild: Privat / Matilda Ruotanen Tölö gymnasium,Matilda Ruotanen

Om man behöver snyta sig eller hosta, så gör man det

Tölö gymnasiums rektor, Marina Sjöholm, säger att Tölö gymnasium inte har möjlighet att ordna skilda utrymmen där studerande med symptom kan skriva prov, eftersom en övervakare måste vara på plats och skulle på så sätt riskera att utsättas för coronavirus.

Hon påpekar att skolan instruerat studerande att stanna hemma ifall de uppvisar sjukdomssymptom, men säger också att hon förstår att somliga studerande kan ha allergier eller astma.

- Om man behöver snyta sig eller hosta, så gör man det. Om man berättar att man har allergi eller allergisk snuva så är det klart att man får delta i skrivningen.

Ifall just den här informationen har gått ut till eleverna förblir ändå oklart. Sjöholm säger att man informerat tydligt att eleverna ska stanna hemma ifall de har sjukdomssymptom och att de rekommenderats vara i frivillig karantän före proven.

- Jag har förståelse för att studerande kan vara nervösa om den här saken, men om man börjar hosta eller nysa kommer antagligen en övervakare att komma för att kolla upp saken. Om man avgör att det inte är ett någon fara, så är det ingen fara.

Läs också