EU begrundar möjligheten att utfärda speciella "gröna" pass för personer som kan anses vara mindre benägna att sprida coronaviruset, meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i dag.
"Det gröna digitala intyget" skulle visas upp vid gränskontrollerna och innehålla information om personer som blivit vaccinerade, testade eller som har haft covid-19.
Idén är att det här passet skulle kunna tas i bruk till sommaren.
Det är ändå oklart hur väl ett sådant grönt pass verkligen skulle kunna fungera som ett resedokument.
Väcker en rad frågor
EU-kommissionens ambitiösa plan har väckt många frågor: Rent juridiskt är det ifrågasatt huruvida personer som är vaccinerade faktiskt kan ha större rätt till fri rörlighet än andra - vilket också von der Leyen konstaterade.
Det är dessutom tänkbart att personer som har vaccinerats ändå kan sprida viruset.
En väldigt liten andel EU-medborgare har vaccinerats vilket innebär en risk för att den här sortens pass skulle innebära diskriminering.
I sista hand ligger också ansvaret för de inre gränskontrollerna på medlemsstaterna vilket betyder att det kan bli svårt att formulera några enhetliga riktlinjer inom EU.
EU:s läkemedelsmyndighet EMA har än så länge godkänt bara västerländska vacciner. I EU-kommissionens förslag om ett "grönt" pass anses det därför behövas en specifikation om vilka vacciner som ska erkännas.
EU:s avsikt är att få igång turismen igen efter den gigantiska ekonomiska nedgång som branschen drabbats av till följd av coronapandemin.
Källor: Reuters; AFP