Hoppa till huvudinnehåll

Får F1-stallet Haas köra med en rysk flagga på bilen? Wada kan sätta stopp för planerna: "Har inte ännu tagit något beslut"

Mick Schumacher.
Mick Schumacher i farten under testerna i Bahrain. Mick Schumacher. Bild: xpbimages.com / All Over Press Mick Schumacher

De omfattande straffen för den statsledda dopningen i Ryssland gäller eventuellt också formel 1. Enligt sajten Formula 1 News har Wada nämligen bestämt sig för att granska Haas nya utseende.

Det var ”åkare från det ryska skidförbundet” som tävlade i Oberstdorf för två veckor sedan. Den ryska nationalsången kommer inte att få spelas på ishockey-VM i maj.

Straffen som den internationella antidopningsbyrån Wada delade ut för den statsledda dopningen i Ryssland är hårda – och nu är frågan om de gäller formel 1 också.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Tass, som i sin tur hänvisar till sajten Formula 1 News, ska Wada redan ha meddelat att Haas-bilarnas nya utseende är okej. Men Formula 1 News rapporterar att Wada tvärtom inte ska ha tagit något sådant beslut.

– Wada utreder fortfarande ärendet och har inte ännu tagit något beslut, säger antidopningsbyrån i ett uttalande till sajten.

Ny sponsor och stora skandaler

Orsaken till att det amerikanskägda stallet Haas har bytt utseende är den nya huvudsponsorn. Samtidigt som Nikita Mazepin tog över en av förarplatserna i stallet stod det klart att pappan Dmitrij Mazepins företag Uralkali kliver in och finansierar verksamheten.

Michael Schumachers son Mick Schumacher kör stallets andra bil.

Då Haas presenterade sina bilar för säsongen 2021 reagerade många starkt på att bilarna pryds av en rysk flagga – högst antagligen ett krav som kommit från familjen Mazepin.

Inledningen på samarbetet har kantats av skandaler. Nikita Mazepin har anklagats för sexuella trakasserier efter att han betett sig tvivelaktigt på en video på sociala medier och F1-fans har till och med krävt att ägarna skulle kliva in för att stoppa honom från att köra i serien.

Hittills har protesterna inte lett till åtgärder, även om Haas tagit avstånd från Mazepins beteende. Själv har Mazepin också bett om ursäkt offentligt.

Fia anser att flaggan är ok

Nu är frågan alltså huruvida flaggan på bilen strider mot idrottens skiljedomstol Cas beslut att hålla fast i straffen som Wada delade ut i fjol.

Enligt Formula 1 News ska det internationella motorsportsförbundet Fia ha gett grönt ljus för användningen av flaggan.

– Stallet har kollat bilens utseende med Fia och Cas domslut hindrar inte användningen av samma färger som i den ryska flaggan, säger förbundet till sajten.

Nyckelfrågan lär vara vilken status formel 1-säsongen har i Wadas ögon. Enligt straffet får ryska idrottare inte tävla under rysk flagg i VM- eller OS-sammanhang, men däremot är det fritt fram att göra det i världscupsammanhang.

Till exempel under världscupen i längdåkning och skidskytte har de ryska idrottarna fått representera sitt hemland.

Formel 1-säsongen kör igång i Bahrain nästa vecka.