Hoppa till huvudinnehåll

Inte fler blodproppar än vanligt bland finländare efter att coronavaccineringarna inletts – THL ser inte koppling mellan Astra Zenecas vaccin och sjukdomen

En sjukskötare i munskydd håller i en dos med Astra Zenecas coronavaccin i förgrunden. I bakgrunden syns en annan sjukskötare.
137 000 finländare har fått Astra Zenecas coronavaccin hittills. En sjukskötare i munskydd håller i en dos med Astra Zenecas coronavaccin i förgrunden. I bakgrunden syns en annan sjukskötare. Bild: AFP / Lehtikuva coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Europa 2020,Coronavirusutbrott 2019-2020,COVID-19,vaccin,coronavaccin,vaccinering,AstraZeneca,Astra Zeneca

Förekomsten av blodproppar i Finland har inte ökat sedan coronavaccineringen påbörjades, konstaterar Institutet för hälsa och välfärd (THL) i en pinfärsk rapport.

Rapporten kommer efter uppgifter om att blodproppar kopplats till Astra Zenecas coronavaccin.

– Vi har jämfört den vanliga incidensen av vaskulär trombos (blodpropp) i befolkningen med hur många fall av sjukdomen som påträffats efter coronavaccinationerna. I ljuset av den här informationen kan man säga att förekomsten av blodproppar inte ökat i Finland sedan vaccinationen inleddes, säger specialforskare Petteri Hovi vid Institutet för hälsa och välfärd.

Tio fall av blodpropp sedan vaccineringen – kan inte kopplas till vaccinet

Sedan coronavaccineringen inleddes har totalt tio personer som fått Astra Zenecas vaccin i Finland meddelat att de fått blodpropp. Fem fall gäller lungemboli, alltså blodpropp i lungan eller lungorna, och fem handlar om ventrombos, det vill säga blodpropp i benet eller benen.

Andelen fall motsvarar den normala förekomsten av blodpropp i befolkningen. Enligt institutet finns det inte något orsakssamband mellan vaccinering och sjukdom.

Ingen av de tio finländare som insjuknat har dött i vaskulär trombos.

137 000 finländare har fått Astra Zenecas vaccin

Institutet för hälsa och välfärd fortsätter att följa med eventuella biverkningar av vaccinen och utreder händelser kopplade till olika sjukdomar.

THL konstaterar i samråd med Läkemedelsövervakaren Fimea och EU:s läkemedelsmyndighet EMA att Astra Zenecas coronavaccin är säkert.

– EMA och Fimea anser att fördelarna med vaccinet fortfarande överväger de potentiella nackdelarna. På grund av det här kan användningen av vaccinet fortsätta, säger Liisa Näveri vid Fimea.

En äldre man får coronavaccin av en sjukskötare i Lojo.
Användningen av Astra Zenecas coronavaccin kan fortsätta i Finland då vaccinet inte kan kopplas till blodproppar i nuläget, konstaterar THL. En äldre man får coronavaccin av en sjukskötare i Lojo. Bild: Petteri Bülow / Yle februari,2021,coronavaccin,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,andningsskydd,ansiktsmasker,människor,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,vaccin,vaccinering,Lojo,Astra Zeneca

EMA fortsätter utreda Astra Zenecas vaccins koppling till blodproppar. De samlas på torsdag för att diskutera saken och ett nytt besked från läkemedelsmyndigheten kring vaccinet väntas på torsdagskvällen.

Hittills har cirka 137 000 finländare fått Astra Zenecas coronavaccin. Globalt har drygt 17 miljoner människor vaccinerats med vaccinet.

WHO rekommenderar fortsatt användning

Världshälsoorganisationen WHO meddelade på onsdag eftermiddag att man rekommenderar fortsatt användning av Astra Zenecas coronavaccin.

I nuläget finns ingen orsak att upphöra med vaccineringarna, säger WHO som ändå fortsätter att undersöka saken.

Artikeln uppdaterad 17.3 kl. 15:57 med WHO:s uttalande