Hoppa till huvudinnehåll

Rekordantal nya coronafall i Borgå i går – samtidigt som Astra Zenecas vaccin har sämre åtgång efter blodproppsdebatten

En sjukskötare håller i ett coronavaccin av tillverkaren Astra Zeneca.
Borgå har haft en del lediga och avbokade tider till Astra Zenecas coronavaccin. Arkivbild. En sjukskötare håller i ett coronavaccin av tillverkaren Astra Zeneca. Bild: AFP / Lehtikuva coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Europa 2020,Coronavirusutbrott 2019-2020,COVID-19,vaccin,coronavaccin,vaccinering,AstraZeneca,Astra Zeneca

Hela 17 nya fall av coronavirussmitta bekräftades i Borgå på tisdagen. Det är det högsta antalet smittade under en enskild dag hittills.

För två veckor sedan hade Borgå ett rekordantal smittade under en vecka, 40 fall totalt, och fram till förra veckans fredag var läget lite lugnare. Men nu har det varit rätt många smittade per dag sedan dess.

17 fall på en dag är väldigt mycket, säger Borgå stads social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

- Ett par enstaka gånger tidigare har vi haft tio nya fall på en dag, men det här är absolut den största enskilda dagssiffran.

Vid 7-tiden på onsdagsmorgonen pågick arbetet med smittspårningen fortfarande, och Silvennoinen kunde inte svara på frågan om var de insjuknade har smittats.

Klart är att de smittade den senaste tiden är i olika åldrar. De äldre har ändå inte utsatts så mycket och det tror Silvennoinen beror på att de har levt lugnare än många andra.

- Det är viktigt nu att vi alla försöker hålla avstånd, använda munskydd och ta hand om handhygienen. Leva i mindre kretsar, helt enkelt. Vi måste orka några månader till så att vi hinner vaccinera fler invånare.

Astra Zenecas vaccin går sämre åt

Den senaste tiden har det varit mycket debatt om Astra Zenecas coronavaccin. Många länder har tillfälligt pausat användningen av vaccinet medan risken för blodpropp utreds.

Institutet för hälsa och välfärd THL gick på onsdagsmorgonen ut med ett pressmeddelande om att det inte har konstaterats någon förhöjd risk för blodpropp efter coronavaccinationer i Finland.

Borgå har vaccinerat riskgrupp 1 i åldern 18-69 med Astra Zenecas vaccin. Från och med onsdagen kan också riskgrupp 2 beställa tid till vaccinering.

Ann-Sofie Silvennoinen bekräftar att det vaccinet har haft sämre åtgång i Borgå. Tider har blivit över och en del har också avbokat sina tider.

- Vi har nog märkt av blodproppsdebatten. Det har funnits mera obokade tider till Astra Zenecas vaccin. Det har varit lättare att få Pfizer-Biontechs vaccin att gå åt.

Borgå stad anser också att det är tryggt att ta vaccinet. I ett pressmeddelande säger chefsläkare Kati Liukko att den vanligaste biverkningen är lätt feber och ömma muskler - och att det går förbi snabbt.

Silvennoinen säger till Yle Östnyland att Borgå hela tiden följer med läget och att det finns ett tätt samarbete med THL samt Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS i vaccinfrågan.

Varianterna en orsak till att många smittas

Ann-Sofie Silvennoinen tror att det finns flera orsaker till att smittan sprids så mycket i Borgå just nu, trots de stränga coronarestriktionerna som är i bruk.

En orsak är virusvarianterna som sprids snabbare och lättare.

- Därför just hoppas vi verkligen att Borgåborna skulle orka följa direktiven. Vi förstår att alla är trötta på det här och att året har varit långt men det är viktigt att vi gör det här tillsammans.

Hon tillägger att det nu är viktigt att alla samarbetar för att se till att vården och smittspårningen inte överbelastas, och att de unga som deltar i studentskrivningarna får skriva utan att tvingas avbryta på grund av att de blir sjuka.

Skolor och byggarbetsplatser i blickfånget

I ett pressmeddelande som gick ut på onsdag förmiddag konstaterar Borgå stad att de största orosmomenten just nu är skolorna samt byggarbetsplatserna.

I skolorna i Borgå har coronavirussmitta i år konstaterats 13 gånger hos elever eller lärare, och smittfallen har lett till att många har suttit i karantän. Under hela epidemin har karantäner förordnats 23 gånger i skolorna.

"I smittspårningen har vi märkt att man på byggarbetsplatserna inte alltid iakttar coronaanvisningar och personalen inte alltid går till coronatest när de får symptom som tyder på coronavirus", säger Ann-Sofie Silvennoinen i pressmeddelandet.

Artikeln uppdaterad kl. 10 med informationen under sista mellanrubriken från stadens pressmeddelande.