Hoppa till huvudinnehåll

Lokförarstrejk har stoppat nästan hela lokaltågstrafiken i södra Finland – störningar väntas också i övriga kollektivtrafiken

En tom väntesal på järnvägstorget i Helsingfors.
En tom väntesal på järnvägstorget i Helsingfors. Bild: Yle/Alexander Beijar tågtrafik,Tågstrejk 2021

En spontan strejk bland lokförare orsakar från och med torsdagsmorgonen störningar i lokaltågstrafik och trängsel i övrig kollektivtrafik i huvudstadsregionen. Lokförarna återvänder till jobbet på lördag.

Enligt VR:s bedömningar kommer nästan hela lokaltågstrafiken att stå stilla under torsdagen och fredagen. Det finns några få undantag.

VR informerar om trafiken på sin webbplats.

Fjärrtågen berörs inte av strejken, men nog de långväga lokaltågen från Helsingfors till Karis och Lahtis.

VR har meddelat att man under lokförarstrejken undantagsvis får använda fjärrtåg för sträckor inom lokaltrafikens område. Lokaltrafikens biljetter är under strejkdagarna giltiga i fjärrtågen.

En ljustavla med inställda tågturer
Det var väldigt glest mellan avgångarna i närtrafiken från Helsingfors på torsdag morgon. En ljustavla med inställda tågturer Bild: Yle/Alexander Beijar tågtrafik,Tågstrejk 2021

Vädjan om att inte åka kollektivt

Tågstrejken väntas störa också den övriga kollektivtrafiken i huvudstadsregionen. Passagerare väntas använda bussar i stället får lokaltågen och det väntas rusning i busstrafiken.

Särskilt bussar som trafikerar i områden nära tågbanorna väntas bli överfulla, bedömer trafikverket HRT.

Här hittar du HRT:s meddelande om störningarna.

En del extra avgångar sätts in på linjer i busstrafiken, men HRT ordnar ingen egentlig ersättande trafik för de tågförbindelser som uteblir.

HRT poängterar att eventuellt överfulla bussar innebär en hälsorisk på grund av coronaepidemin och vädjar till medborgarna att undvika kollektivtrafiken när det är möjligt.

"På det viset möjliggör vi en trygg och smidig resa för dem som nödvändigtvis måste åka", skriver trafikverket i sitt meddelande.

Beskyller VR för att försämra arbetsvillkor

Järnvägsfacket RAU uppger att det är fråga om en protestaktion mot att VR brutit mot kollektivavtalet och ensidigt ändrat anställningsvillkor.

Enligt RAU har VR då lokaltågstrafiken har konkurrensutsatts, vunnit entrepenad med hjälp av en billig offert som bolaget vill göra möjlig genom försämrade arbetsvillkor för lokförarna.

RAU uppger att man för VR inför domstol på grund av förfarandet.

Protesten pågår enligt RAU under torsdag och fredag. På lördag återvänder lokförarna till sina jobb.

Enligt VR är alla ändringar som gjorts i enlighet med kollektivavtalet