Hoppa till huvudinnehåll

Målvaktsstjärnan Noora Räty tackar nej till ishockey-VM: ”Mina prioriteringar har förändrats”

Noora Räty, Naisleijona
Noora Räty har varit Damlejonens sista utpost i många turneringar. Noora Räty, Naisleijona Bild: Tomi Hänninen ishockey,ishockeyspelare,Finlands damlandslag i ishockey,ishockey damer,VM i ishockey för damer,Dam-VM i ishockey 2019,Noora Räty

Damlejonens mångåriga första målvakt, Noora Räty, har gett återbud till VM. Räty meddelar i ett inlägg på Instagram att hon varken mentalt, fysiskt eller spelmässigt är i tillräckligt bra form.

Den 31-åriga Räty har tagit fem VM- och två OS-medaljer. Tanken att inte ställa upp i vårens VM-turnering har pyrt i en längre tid. Hon meddelade till landslagsledningen redan i januari att hon på grund av personliga skäl inte kommer att tacka ja till VM.

– Vi har inte gått ut med informationen, men för min närmaste krets har det varit klart att detta inte är min säsong. Jag har helt andra planer för maj än att spela ishockey, skriver Räty i sitt inlägg.

Hon påpekar att hon på grund av en skada inte spelat mer än fyra och en halv match den här säsongen.

– Det ligger ingen dramatik bakom beslutet, trots att medierna säkert gärna hoppas på det. Beslutet har fattats i gott samförstånd, betonar hon.

Nya prioriteringar

Enligt Räty har det alltid varit en ära att spela för landslaget. Trots det var beslutet lätt att fatta.

– De senaste åren har mina prioriteringar förändrats. Att spela ishockey är inte längre högst upp på listan, fastän det är mitt yrke och något som jag fortfarande njuter av.

Publik firar under dam-VM 2019.
Damlejonen tog silver i hemma-VM 2019. Publik firar under dam-VM 2019. Bild: Tomi Hänninen Finlands damlandslag i ishockey,Dam-VM i ishockey 2019,VM i ishockey för damer

Hon utesluter emellertid inte att delta i vinter-OS i Peking 2022. Hon avgör senare under våren om han kan tänka sig att delta i Damlejonens OS-projekt.

– Ifall man ställer upp i ett dylikt projekt måste man satsa 100 procent både fysiskt och mentalt.

Dam-VM i ishockey arrangeras i Kanada 6–16 maj.