Hoppa till huvudinnehåll

Nytt omdöme om Astra Zenecas vaccin ges i dag – det väntas i vart fall förlora sin status som folkvaccin i Finland

EU:s läkemedelsmyndighet EMA presenterar i dag sina slutsatser om eventuella biverkningar av Astra Zenecas coronavaccin. Hittills har myndigheten sagt att vaccinet är tryggt.

Många europeiska länder har ändå valt att tillfälligt pausa användningen av Astra Zenecas vaccin efter rapporter om blodproppar och blödningar. Bland annat de övriga nordiska länderna har fattat sådana beslut.

Finland har å sin sida fortsatt att använda vaccinet. Här hänvisar hälsomyndigheterna till just den europeiska myndigheten EMA när man slår fast att det inte finns några tecken på allvarliga biverkningar av Astra Zeneca.

EMA har sagt att biverkningar i form av blodproppar är väldigt ovanliga. I eftermiddag väntas myndigheten informera om resultatet av en ny snabbutredning.

Förlorar status som folkvaccin

Astra Zenecas coronavaccin har varit avsett att bli det så kallade folkvaccinet i Finland, det som en stor del av finländarna ska få.

Nu ser det ändå ut som om det är Pfizer-Biontech som blir folkvaccin. Det uppger Mia Kontio som är ledande expert i vaccinlogistik vid Institutet för hälsa och välfärd för Iltasanomat.

Det här beror på att Pfizer-Biontech lyckats öka sin produktion och leverera en större mängd vaccin.

I tisdags meddelade EU-kommissionen att EU-länderna kommer att få över tio miljoner fler vaccindoser än vad man till en början trodde.

Läs också