Hoppa till huvudinnehåll

Över 70 coronafall bland internationella studerande i Åbo – befogenheter för att begränsa rörelsefriheten ska utredas

Studentbyn i Åbo.
Arkivbild. Coronaviruset har spridit sig som en löpeld bland internationella studerande i Studentbyn i Åbo. Studentbyn i Åbo. Bild: Lina Frisk / Yle Studentboende,tys

Över 70 utbytesstuderande har insjuknat i covid-19 i Åbo, och åtminstone 200 personer har blivit exponerade för smittan.

Situationen är mycket allvarlig, enligt Åbo stad.

Smittspårningsarbetet är fortfarande ofullbordat, och antalet positiva fall samt exponeringar förväntas öka ännu.

Coronaviruset har spridit sig bland annat i Studentbyn, i Retrodorm i Luolavuori samt i en studentbostad som ägs av Studentbystiftelsen i Kråkkärret.

Studenter som testat positivt för coronaviruset har också vistats i bland annat barer och på gym i Åbo.

Vilken virusvariant det är frågan om är ännu oklart, men spridningen är snabb.

Värsta läget hittills

Stadsdirektör Minna Arve började dagens informationsmöte med att beskriva det nuvarande läget som det värsta hittills.

- Nu behöver vi verkligen samarbeta för att få situationen i kontroll. Vi kommer att samarbeta med högskolorna, Studentbystiftelsen, sjukvårdsdistriktet och polisen. Jag har också framfört ett önskemål till ministeriet om att redogöra vilka befogenheter som finns till att begränsa rörelsefriheten, säger Arve.

Enligt ledare för arbetet mot smittsamma sjukdomar i Åbo, Jutta Peltoniemi, är spårningsarbetet långsamt.

- Det som försvårar situationen är det att många av dessa studerande bor väldigt tätt och därför blir smittrisken stor. Dessutom har inte internationella studerande inga officiella personbeteckningar vilka kunde hjälpa i smittspårningen. Ändå har både studerande och våra samarbetspartners delat all information de har med oss, men arbetet är långsamt.

Polisens roll blir större

Nu tas också polisen in för att kontrollera att karantäner hålls och att inga större grupper samlas på en och samma plats.

- Som tur är så har inte polisens roll hittills varit särskilt stor i kampen mot viruset. Nu, tack vare den nya lagstiftningen, har polisen möjligheten att direkt vidta åtgärder om vi upptäcker att någon tillställning bryter mot regionförvaltningsverkens regler, säger Stephan Sundqvist vid polisinrättningen i sydvästra Finland.

Enligt Sundqvist har polisen inte stött på väldigt många sådana fall där polisen har behövt ingripa i för stora folksamlingar.

Studentbystiftelsen försöker åtgärda smittspridningen

Studentbystiftelsen har gett information till alla sina hyresgäster via flera olika kanaler.

- Vi har skickat ut information via allt från e-post till lappar i de gemensamma köken. Vi har också stängt alla gemensamma utrymmen som bastun och klubbutrymmen, säger verkställande direktör för Studentbystiftelsen Risto Siilos.

Stiftelsen har också försökt att begränsa festande i Studentbyn bland annat genom att öka ordningsvakternas närvaro.

När jag flyttade hit förra året var allt bra. Nu är det en röra― Alexandra, en utbytesstudent som bor i studentbyn.

Alexandra är en fransk utbytesstudent som bott i studentbyn i lite över ett år. Hon suckar till när vi frågade henne om hon känner sig säker i studentbyn.

- Jag vet inte. Vad vi behöver göra är mest att stanna hemma och följa de rekommendationer som kommer. Så ska nog situationen bli bättre, säger Alexandra.

Festerna som brukade vara ett dagligt fenomen i hennes grannskap säger hon att också har minskat och att det nu är ungefär en vecka sedan hon senast hörde oljud från en fest.

Vad gäller informeringen känner Alexandra att den nog varit tydlig, men att den kommit lite för sent.

- Jag känner att man kunde ha tänkt efter mera på förhand. Informationen skulle jag säga kom ungefär en vecka för sent.

Alexandra vid studentbystiftelsens kontor
Alexandra säger att hon i början inte använde munskydd, men att hon nu använder ett hela tiden. Hon har märkt att alla i studentbyn ändå inte gör lika. Alexandra vid studentbystiftelsens kontor Bild: David Fagerudd utbytesstuderande,alexandra

Något som oroar Alexandra är det att många av studentbyns hyresgäster gör sina inköp i samma affär och hon hoppas på att tillräckliga åtgärder tas för att hindra att affären blir ett centrum för smittspridning.