Hoppa till huvudinnehåll

Bekräftad fågelinfluensa i död knölsvan i Hangö

En död svan ligger på Tulluddsstranden i Hangö.
Flera döda svanar har hittats på olika stränder i Hangö. En knölsvan har konstaterats ha fågelinfluensa. En död svan ligger på Tulluddsstranden i Hangö. Bild: Petra Thilman / Yle Hangö,Västnyland,död svan furuvik

En död knölsvan som hittades på stranden i Hangö har nu bekräftats bära högpatogen fågelinfluensa (H5N8). Livsmedelsverkets virologiska analys blev klar på fredagen (19.3).

Det är det tionde fallet av konstaterad fågelinfluensa i Finland under detta år. Även en död knölsvan som hittats i Tusby konstaterades bära fågelinfluensa (H5) idag, meddelar Livsmedelsverket.

Fem döda svanar hittades för några dagar sedan på Tulludden i Hangö och skickades för undersökningar till Livsmedelsverket för att få fram dödsorsaken. Det framgår inte var den smittade fågeln hittats.

Samma högpatogena fågelinfluensavirus av typen H5N8 har påträffats i stora mängder i flera olika europeiska länder under hösten 2020 och i början av 2021, både hos frilevande fåglar och på fjäderfägårdar.

Rör inte döda fåglar

Fågelinfluensa kan misstänkas om flera frilevande fåglar hittas döda.

Risken för att fågelinfluensa smittar till människan är mycket liten, men Livsmedelsverket uppmanar att man inte skall röra döda fåglar. Om man redan har rört dem ska man tvätta händerna noggrant med vatten och tvål samt desinficera dem med alkoholbaserat handdesinfektionsmedel.

Om man hittar döda fåglar uppmanas allmänheten att direkt kontakta myndigheterna, till exempel den lokala tillsynsveterinären eller stadsveterinären.