Hoppa till huvudinnehåll

Coronakrisen har påverkat också bostadsmarknaden - överutbud på hyreslägenheter sänker hyrorna

Uusia asuintaloja Teollisuuskadulla Helsingissä
VR:s gamla verkstadsområde i Helsingfors är idag ett populärt bostadsområde. Uusia asuintaloja Teollisuuskadulla Helsingissä Bild: Derrick Frilund / Yle boende,hus,hem

Ett år av coronakris har satt sina spår också på bostadsmarknaden. Den som nu är ute efter en hyresbostad har gott om alternativ och kan sannolikt förhandla sig fram till en förmånligare hyra, också i de större städerna.

- Hyresgästerna kan eller vill inte betala lika mycket som tidigare, många studerar eller jobbar på distans och antalet turister har minskat, förklarar chefsekonom Juhana Brotherus vid Hypotekföreningen för Svenska Yle.

Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus
Chefsekonom Juhana Brotherus vid Hypo. Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus Bild: Petteri Juuti / Yle Juhana Brotherus,Finlands hypoteksförening

Också bostadsförmedlare Mari Rannikko i Åbo har noterat att hyresmarknaden har påverkats tydligt av coronakrisen.

- Det finns fler en- och tvårummare än normalt på marknaden. Utbudet är större än efterfrågan och då går också hyrorna ner. Visst kan man säga att läget just nu är till hyresgästens fördel, säger Rannikko till Yle Åboland.

Stark efterfrågan på ägarbostäder

Samtidigt har efterfrågan på ägobostäder knappast minskat alls. Kring årsskiftet beviljades nya bostadslån i rekordfart och särskilt i huvudstadsregionen byggs nya bostäder i rask takt.

- Bostadshandeln drabbades av en kort corona-chock i fjol våras, men de gamla trenderna återvände rätt snabbt: priserna stiger i tillväxtorterna och sjunker på annat håll, alltså i glesbygden och utanför de större städerna. Vi har inte sett några tecken på trendbrott under den här krisen, säger Juhana Brotherus.

Rakentajia Kakolanmäellä
Också Åbo växer med nya bostadskvarter. Rakentajia Kakolanmäellä Bild: Jari Hakkarainen / Yle Kakolabacken,nybyggnad,Åbo

Fritidsbostäder och sommarstugor har visserligen också gått åt som aldrig förr och distansjobb har för många blivit det nya normala, men många vill ändå bo centralt året om.

Nollräntor ännu på 2030-talet?

Om coronavaccineringarna fortsätter planenligt och restriktionerna lindras till sommaren kan det bli ännu mer fart på bostadsförsäljningen.

Vy över ett höghusbygge, byggarbetare vandrar på området.
Vy över ett höghusbygge, byggarbetare vandrar på området. Bild: Yle/ Marko Ekström Åbo,höghus,bostadshus,bostäder,bygge,höghus i trä

Både USA och Europa håller ekonomin i gång med massiva stimulansåtgärder via centralbankerna. De exceptionellt förmånliga bolånens tid är ännu inte förbi.

- Det står klart att räntorna inte stiger de närmaste åren. Vad som händer på fem eller tio års sikt är svårare att förutspå, men om man ser till prissättningen på marknaden verkar det som om räntorna kan ligga kvar kring noll i upp till tio år framåt, säger Juhana Brotherus.

Läs också