Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Säsongsfinal i skidskytte – finska herrarna nära en fjärde startplats till nästa säsong

Världscupen i skidskytte är inne på säsongens sista tävlingsvecka. Säsongsfinalen innehåller flera intressanta hållpunkter med Stina Nilssons världscupdebut, Sturla Laegreid och Johannes Bø som kämpar on världscupsegern samt de finska herrarna som är på väg att knipa en fjärde startplats till nästa säsong.

Damer sprint kl. 13.25 TV2 och Arenan

Största intresset i damsprinten fångar Stina Nilsson som nu får göra världscupdebut i skidskytte, dessutom på hemmaplan. Nilsson som bytte från längdåkning till skidskytte förra säsongen har kanske inte riktigt fått den start i den nya grenen hon hoppats på. Grenbytet har varit en utmaning för OS-guldmedaljören och världsmästaren Nilsson.

Efter en varierande säsong på Ibu-cupen har hon nu lyfts upp i världscuplaget i säsongsavslutningen i Östersund. Skall hon lyckas få till det i debuten?

Segern i totalcupen säkrade Tiril Eckhoff redan förra veckan i Nove Mesto, men norskan har en chans att bli historisk. Vinner hon sprinten och jaktstarten är hon den första någonsin att sex gånger i rad vinna dubbeln, sprint och jaktstart under en säsong. Med tre segrar i Östersund kniper hon också rekordet på flest segrar under en säsong samt går om Kaisa Mäkäräinen i alla tiders statistik i antal segrar. Skall Eckhoffs säsong få ett rekordslut?

De finska damerna kan ha sin säsong över redan efter dagens lopp om man inte placerar sig bland de 60 främsta. Nu skulle det gälla att få till säsongens bästa lopp för att få ett positivt slut på säsongen. Mari Eder, Suvi Minkkinen, Nastassia Kinnunen och Erika Jänkä är de fyra damerna i loppet. Lyckas man inte ta sig vidare till lördagens jaktstart kan det finnas en liten risk att man blir av med en startplats till nästa säsong.

Herrar sprint kl. 16.25 TV2 och Arenan

Johannes Bø och Sturla Laegreid går en tuff kamp om totalsegern. Endast sju poäng skiljer dem åt innan de tre sista loppen för säsongen. Johannes Bø går för sin tredje titel på raken medan Laegreid i sin debutsäsong har chans att bli historisk världscupvinnare. Aldrig tidigare har en debutant tagit hem totalcupen bland herrarna. Varje poäng i varje lopp kommer att ha betydelse i kampen om segern.

De finska herrarna har en chans att knipa en fjärde startplats till nästa säsong. I nationscupen ligger herrarna nu på en 13:e plats vilket skulle betyda att man nästa år skulle få ställa upp med fyra man i världscupen mot motsvarande tre den här säsongen.
De tre finska herrarna i sprintloppet är Tero Seppälä, Tuomas Harjula och Heikki Laitinen som gjorde en panginsats på Ibu-cupen förra veckan då han var trea i distansloppet. Om Laitinen lyckas klämma sig in på världscuppoäng i dagens sprint blir han den fjärde herråkaren den här säsongen som tagit världscuppoäng. Senast Finland haft fyra man på poäng var säsongen 2004-2005.