Hoppa till huvudinnehåll

Diskussionerna kring Astra Zenecas vaccin verkar inte ha skrämt åbolänningarna: "Vi har fått ett fåtal samtal från oroade invånare"

Flera ampuller med vaccin och i förgrunden en injektionsnål som stuckits in i en ampull.
Användningen av Astra Zenecas vaccin har ännu ansetts vara tryggt. Flera ampuller med vaccin och i förgrunden en injektionsnål som stuckits in i en ampull. Bild: Sven Simon / AOP Astra Zeneca,coronavaccin,COVID-19

I Pargas och Kimitoön har ett fåtal invånare kontaktat hälsovården på grund av misstankarna kring Astra Zenecas vaccin.

De senaste veckorna har flera länder valt att stoppa användningen av vaccinet eftersom det har dykt upp rapporter om allvarliga biverkningar.

Men europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har inte än hittat några bevis på att vaccinet förorsakar större risk för blodpropp eller andra allvarliga symptom.

I Finland håller Institutet för hälsa och välfärd fast vid att vaccinet fortsättningsvis kan användas.

Två hälsovårdare med munskydd vid ingången till en hälsocentral, Carola Silander-Lehtinen i blå sköterskedräkt och Camilla Rautanen i röd sköterskedräkt.
Hälsovårdaren Carola Silander-Lehtinen säger att det inte är möjligt att välja vilket vaccin som används under vaccinationerna. Två hälsovårdare med munskydd vid ingången till en hälsocentral, Carola Silander-Lehtinen i blå sköterskedräkt och Camilla Rautanen i röd sköterskedräkt. Bild: Linus Hoffman/Yle coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,Coronatestning,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,Carola Silander-Lehtinen

Diskussionen om vaccinets säkerhet har också fått åbolänningarna att kontakta hälsovården, men inte i den utsträckning som på andra håll i Svenskfinland.

- Vi har hittills tagit emot ett fåtal samtal av oroade invånare som velat flytta sin vaccineringsdag och varit oroliga, säger hälsovårdaren Carola Silander-Lehtinen.

Vad säger ni till dem som ringer?

- Vi berättar att vaccinet är tryggt att använda och att vi följer hälsomyndigheternas rekommendationer och direktiv, säger Silander-Lehtinen.

Mediernas rubriker skapar oro

På Kimitoön ser situationen liknande ut som i Pargas och ett antal personer har kontaktat hälsovårdscentralen.

- Jo tyvärr har vi haft personer som ringt till oss och vill avboka sina vaccineringar, säger chefläkare Sami Salminen. Många har läst eller hört om misstankarna med vaccinet i medierna och blivit oroade.

Sami Salminen står i en sjukhuskorridor.
Chefläkare Sami Salminen anser att det inte finns skäl till oro över vaccinerna. Sami Salminen står i en sjukhuskorridor. Bild: Amanda Vikman/Yle person,sami salminen

Enligt Salminen finns det inget som åtminstone ännu tyder på att vaccinet skulle ge allvarliga biverkningar.

- Frågar ni mig så kan man helt tryggt ta vaccinet och jag rekommenderar att man gör det, säger Salminen. Ur ett medicinskt perspektiv finns det inget som talar för att inte använda det och ifall det skulle uppstå problem meddelar nog Fimea eller THL oss omedelbart.

Salminen hoppas att så många som möjligt tar vaccinet då det är deras tur.

- Vi har inte fått så mycket vaccin till kommunerna ännu. Det skulle vara tråkigt om någon inte tar vaccinet då man har chansen på grund av de här diskussionerna. Jag hoppas att vi om ett par månader kan öka vaccineringstakten rejält, säger Salminen

Åbo stads telefonlinjer är stockade

I Åbo ser situationen annorlunda ut. Det allmänna coronaläget har försämrats kraftigt under de senaste dagarna.

På torsdagen uppdagades dessutom ett stort smittkluster bland utbytesstuderande i staden.

- Vi fortsätter vaccinationerna enligt den plan vi har haft tidigare och använder alla vacciner som finns till hands, säger Jutta Peltoniemi som leder arbetet med smittsamma sjukdomar i Åbo. Vi använder också Astra Zenecas vaccin så länge det anses vara tryggt att använda.

Turun tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi.
Jutta Peltoniemi anser att situationen är allvarlig och hoppas att alla ska vaccinera sig då det blir ens tur. Turun tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi. Bild: Minna Rosvall / Yle coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,Åbo,smittsamma sjukdomar

Enligt Peltoniemi har endast ett fåtal personer avbokat sina vaccinationstider.

- Nu är inte läge att avboka utan jag hoppas att så många som möjligt vaccinerar sig så snabbt som möjligt, säger Peltoniemi. Vaccinationerna är det bästa sättet att ta oss ur den här pandemin.

För tillfället är stadens och hälsovårdens telefontjänst under hård press och det är svårt, nästintill omöjligt, att få kontakt med stadens hälsovårdspersonal.

Staden ber alla som inte har ett akut ärende att kontakta hälsovården via de elektroniska kanaler som finns.

Läs också