Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Ny fart för Astra Zenecas vaccin – och några andra nyheter att känna till den här morgonen

Astra Zeneca -rokotepullo.18.3.2021.
Vaccineringen med Astra Zeneca återupptas i många länder i dag. Astra Zeneca -rokotepullo.18.3.2021. Bild: Jorge Gonzalez / Yle Astra Zeneca,coronavirus,coronavaccin,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,Covid-19-vaccin,AstraZeneca,COVID-19,coronavirus disease,hälsa,hälsostationer,vaccinering,koronaviruspandemi

God morgon! Här listar vi några nyheter som är bra att känna till den här dagen.

Astra Zeneca tas i bruk igen

I dag blir det fart på coronavaccineringen med Astra Zenecas vaccin i många länder igen. Efter torsdagskvällens besked från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har en stor del av de länder som pausat vaccineringen meddelat att de återupptar den.

Undantag utgör Sverige och Norge som meddelar att de fortsätter sina analyser några dagar till, innan de fattar beslut.

Finland tog aldrig paus i Astra Zeneca-vaccineringen. Här ska landets vaccingrupp ändå i dag bekanta sig närmare med analysen från EMA.

"Man försöker tysta kvinnliga politiker"

Det är jämställdhetsdagen, eller Minna Canth-dagen, och påpassligt nog intervjuar vi inrikesminister Maria Ohisalo (Grön) om det hat de kvinnliga ministrarna möter på sociala medier.

Enligt en analys hör Ohisalo själv till de värst drabbade i Finland. Hon säger att de hatiska inläggen är ett sätt att försöka tysta ner kvinnor i politiken.

Maria Ohisalo i riksdagen.
Inrikesminister Maria Ohisalo hör själv till de värst utsatta. Maria Ohisalo i riksdagen. Bild: Pekka Tynell / Yle Finlands riksdag,riksdagen,Finlands inrikesminister,Maria Ohisalo,De Gröna

Också inom lokalpolitiken förekommer hatprat mot kvinnor och det får många kvinnor att avstå från planer att kandidera i kommunalvalet på försommaren.

Vi granskar de hemliga censorerna

Vi fortsätter vår granskning av de censorer som bedömer studentproven. Samtidigt som proven blir allt viktigare för de ungas möjligheter att studera vidare, har våra analyser visat att bedömningen kan variera mycket.

Vilka censorerna är, hålls hemligt.

I dag berättar vi närmare om hur censorerna arbetar. Vi har analyserat data om bedömningarna i studentexamen våren 2019 och gjort en enkät med censorerna i realämnen samt intervjuat flera av dem.

Frostigt mellan USA och Kina

Efter ett möte mellan USA och Kina bedöms relationen mellan de två stormakterna vara exceptionellt ansträngd. I går möttes USA och Kina för första gången i ett toppmöte efter valet av Joe Biden till president.

Tonläget var stundvis skarpt, när USA:s utrikesminister Antony Blinken talade med sin kinesiske motpart, Yang Jiech i staden Anchorage i Alaska. De blev ordväxling om bland annat mänskliga rättigheter.

Inför mötet införde USA nya ekonomiska sanktioner mot Kina, med anledning av Kinas angrepp på demokratin i Hongkong.

Representanter för USA och Kina samlade runt bord i första toppmötet mellan länderna under Joe Bidens presidentperiod.
Mötet mellan USA:s och Kinas representanter antas fortsätta i dag fredag. Representanter för USA och Kina samlade runt bord i första toppmötet mellan länderna under Joe Bidens presidentperiod. Bild: AFP / Lehtikuva USA,Kina,diplomati

Väder

Rätt klart och mest uppehåll. Dagens högsta temperatur ligger mellan -2 och -6 grader, i Lappland mellan -4 och -8 grader.

Läs också