Hoppa till huvudinnehåll

Norska polisen undersöker om statsministern brutit mot coronabestämmelserna – Solberg beklagar att hon trotsat restriktionerna

Norges statsminister Erna Solberg har hamnat i blåsväder. Här en arkivbild från Solbergs besök i Litauen i september i fjol.
Norges statsminister Erna Solberg har hamnat i blåsväder. Här en arkivbild från Solbergs besök i Litauen i september i fjol. Norges statsminister Erna Solberg har hamnat i blåsväder. Här en arkivbild från Solbergs besök i Litauen i september i fjol. Bild: EPA-EFE/Valda Kalnina Erna Solberg

I Norge har polisen börjat undersöka om statsminister Erna Solberg har brutit mot rådande coronabestämmelser.

Solberg fick hård kritik efter att det visat sig att hon och hennes familj två kvällar i rad trotsat bestämmelserna i slutet av februari. Solberg är ångerfull och säger att hon inte kände till reglerna tillräckligt väl.

I slutet av februari firade Solberg sin 60-årsdag med att åka till skidorten Geilo, cirka 250 kilometer nordväst om Oslo, tillsammans med sin familj.

torsdagen avslöjade NRK att familjen bröt mot smittskyddsreglerna två kvällar i rad då de samlades för att äta middag.

Fredagen den 25 hade familjen reserverat ett bord i en restaurang. Solberg själv skulle också ha deltagit i middagen, men tvingades i stället uppsöka en läkare i Oslo på grund av akuta ögonproblem. Vid bordet samlades 13 personer.

Följande kväll samlades familjen i en lägenhet för att äta hämtmat.
Då var Solberg själv med och de var 14 personer samlade.

Enligt smittskyddsreglerna som gällde i Norge i februari och som då hade gällt i flera månader, fick maximalt 10 personer samlas till privata sammankomster utanför hemmet.

Jag förstår om folk är upprörda och arga

Solberg har varit ångerfull i sina kommentarer till NRK. Hon förklarar sig med att hon, till sin förvåning, inte kände till reglerna ordentligt.

Hon förstod inte att det att tre familjer som äter tillsammans är ett arrangemang som omfattas av maxregeln, säger hon till NRK.

– Jag borde ha kontrollerat det. Men det är litet så att om du tror att du kan reglerna så kontrollerar du dem inte och jag trodde att jag kunde reglerna, säger Solberg som beklagar det skedda.

– Jag förstår om folk är upprörda och arga, säger hon.

Det är många som hunnit kritisera Solberg efter avslöjandet. NRK har intervjuat exempelvis Hans Fredrik Marthinussen som är professor i juridik vid universitetet i Bergen och han menar att det är "chockerande" att statsministern inte känner till de regler som hon är den högsta ansvariga för.

Marthinussen väntar sig att Solberg ska bötfällas och Solberg har redan sagt att hon är fullt beredd att betala böter för sitt regelbrott.

Artkeln uppdaterad 19.3.2021 kl 14:25 med uppgifterna om att norska polisen börjat undersöka om Solberg handlat i strid med coronabestämmelserna.

Källor: NRK, SR