Hoppa till huvudinnehåll

Polisöverdirektör Kolehmainen är nöjd med polisens agerande vid gårdagens demonstration: Hälsorisker måste också beaktas

Seppo Kolehmainen i polisuniform.
Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen Seppo Kolehmainen i polisuniform. Bild: Henrietta Hassinen / Yle polisöverdirektör,Seppo Kolehmainen (polisöverdirektör),polisen,poliser,Polisstyrelsen,beredskapslag

Gårdagens demonstration mot coronarestriktioner har lett till polisanmälan och polisen utreder nu om brott mot mötesbegränsningarna förekom. Det uppger polisöverdirektör Seppo Kolehmainen för nyhetsbyrån STT.

Det är Helsingfors polisinrättning som lämnat in anmälan.

Polisens fullmakt att övervaka sammankomster

Polisen följer och övervakar iakttagandet av de begränsningar av sammankomster som regionförvaltningsverken bestämt om enligt sina befogenheter. Polisen ska se till att allmänna möten och offentliga tillställningar ordnas med iakttagande av maximiantalet deltagare och enligt lagen om sammankomster. Polisen övervakar inte att hygienanvisningarna följs, utan evenemangsarrangörerna ska själva sörja för att coronaviruset inte sprids.
Källa: Statsrådet


Demonstrationen i Helsingfors samlade mellan 400 och 500 deltagare. Den inleddes med en marsch från Senatstorget till Medborgartorget. Där måste protesten ändå avbrytas eftersom deltagarna inte höll avstånd till varandra.

Kolehmainen bedömer att den linje Helsingfors polisinrättning hade valt ändå var lyckad, eftersom protesten förlöpte lugnt och utan våldsamheter.

Den kunde också avslutas på ett fredligt sätt, säger han.

Polisen lyfter också fram en hälsosäkerhetsaspekt: Om demonstrationen hade skingrats hade icke-vaccinerade poliser utsatts för risk att smittas med covid-19, säger Kolehmainen.

Smågrupperna flöt samman

Polisen hade under demonstrationen svårigheter med att hålla demonstranterna i sär.

Enligt reglerna får högst sex personer mötas på ett och samma ställe, och därför hade arrangörerna anmält ett tiotal mindre grupper till protesten. Men grupperna flöt samman då demonstrationen kom i gång.

Därför avbröts protesten för en stund på eftermiddagen men efter överläggningar med deltagarna beslöt polisen ändå ge grönt ljus för demonstrationen att fortsätta.

Bilder från gårdagen visar folk utan ansiktsskydd som står sida vid sida utan avstånd.

Demonstration mot coronaåtgärder i Helsingfors 20.3.2021.
Folk höll inte avstånd till varandra under demonstrationen Demonstration mot coronaåtgärder i Helsingfors 20.3.2021. Bild: Lehtikuva coronavirus,demonstration,demonstration,protester,protest

Polis: Vi blev provocerade

Kommissarie Jarmo Heinonen ledde polisövervakningen vid demonstrationen. Han säger till MTV:s nyheter att en del deltagare försökte provocera polisen att ingripa.

- Vissa deltagare hoppades helt tydligt på att vi skulle ha ingripit mer hårdhänt, säger Heinonen. Det var ändå inte så allvarligt att vi kände oss tvungna att göra något.

Han säger att han hunnit fundera på operationen som helhet och tycker för egen del att det gick rätt bra.

- Det var inte det sämsta alternativet att låta demonstrationen fortsätta efter avbrottet.

Minister: Totalt oansvarigt

Demonstrationen har fördömts på ministerhåll. Social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF) säger att det är fullständigt ansvarslöst att protestera mot coronarestriktioner.

- Med den här takten i antalet nya coronafall behöver vi snarare fler restriktioner, säger Pekonen på twitter.