Hoppa till huvudinnehåll

Demonstration mot coronarestriktioner planeras i Åbo – polisen följer med förberedelserna

En polisbuss på en snöig gata.
Polisen kommer att följa med förberedelserna inför demonstrationen och vara i kontakt med arrangörerna under veckan. Sedan kommer en polisoperation att planeras för att säkerställa att de restriktioner som är i kraft efterföljs. En polisbuss på en snöig gata. Bild: Yle/Linus Hoffman Polis,polisfordon,rån

En demonstration mot myndigheternas coronarestriktioner planeras i Åbo. Tidningen Turun sanomat var först ute med nyheten.

Demonstranterna ska samlas på Domkyrkotorget på lördag eftermiddag, och kommer sedan att röra sig från Domkyrkotorget till gågatan i Åbo.

Arrangörerna skriver på evenemangets Facebook-sida att deltagare själv kan forma grupper på 2-6 personer och anmäla om en egen demonstration till polisen. De säger också att man kan dyka upp på platsen spontant som en förbipasserande.

Enligt kommissarie Harri Aaltonen har Åbopolisen endast fått in en anmälan om att en folksamling ska äga rum på lördagen. Enligt arrangörerna kommer högst sex personer att samlas.

- Enligt regionförvaltningsverket är restriktionerna om folksamlingar i kraft fram till fredagen, så därför så vet vi inte hur restriktionerna kommer att se ut på lördagen. Därför är det svårt för polisen att ännu kommentera vilka regler som gäller, säger Aaltonen.

Polisen: "Vi följer med förberedelserna"

Under den gångna helgen samlade en demonstration mot myndigheternas coronarestriktioner cirka 400 deltagare i Helsingfors.

Enligt reglerna fick högst sex personer mötas på ett och samma ställe, och därför hade arrangörerna anmält ett tiotal mindre grupper till protesten. Grupperna flöt sedan samman då demonstrationen kom i gång, trots att polisen uppmanade demonstranterna att sprida på sig.

Mielenosoittajia kansalaistorilla Helsingissä.
Under den gångna helgen samlades cirka 400 personer på Medborgartorget i Helsingfors för att demonstrera mot coronarestriktionerna. En person greps utanför riksdagshuset. Mielenosoittajia kansalaistorilla Helsingissä. Bild: Henrietta Hassinen / Yle demonstrationer,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,mars,2021,Medborgartorget,Helsingfors,demonstration,demonstrationer (förevisningar)

Aaltonen är skeptisk till försök att kringgå restriktionerna gällande folksamlingar genom att anmäla flera mindre grupper. Han påpekar att polisen inte på förhand kan förbjuda att sådant sker, men att de som ordnar folksamlingar måste se till att de restriktioner som är i kraft följs.

Överkommissarie Stephan Sundqvist påpekar att det är polisens uppgift att främja åsiktsyttringar och möten. Han säger ändå att coronarestriktionerna måste följas.

Enligt Sundqvist kommer polisen att följa med förberedelserna inför demonstrationen och vara i kontakt med arrangörerna under veckan. Sedan kommer en polisoperation att planeras för att säkerställa att de restriktioner som är i kraft efterföljs.