Hoppa till huvudinnehåll

Handbollsprofilen Johan Nyberg inför kvartsfinalerna: SIF–GrIFK väldigt ovisst matchpar, Dicken slår HIFK med 2–0

Richard Sundberg tränger sig förbi SIF-försvaret och skjuter.
Sjundeå IF och Grankulla IFK möts i det ena kvartsfinalparet. (Arkivbild) Richard Sundberg tränger sig förbi SIF-försvaret och skjuter. Bild: Patric Westerlund / Yle handboll,handbollsspelare,Sjundeå IF,Sjundeå,Västnyland,Grankulla IFK,richard sundberg

Kvartsfinalerna i FM-ligan i handboll kör i gång i kväll (22.3) när Helsingforslagen Dicken och HIFK möts. I morgon (23.3) spelar Sjundeå IF och Grankulla IFK sin första match i serien som avgörs enligt principen bäst av tre.

Handbollskännaren Johan Nyberg från Kyrkslätt säger att handbollsvännerna har högintressanta matcher att följa då playoff- eller slutspelsmatcherna kör i gång.

Han säger att Dicken inte kommer att ha några problem att besegra HIFK i det ena kvartsfinalparet. Däremot kommer Sjundeå IF och Grankulla IFK sannolikt att spela alla tre matcher innan segraren är klar.

– Utgångsläget inför den här matchserien är ganska olika för de båda lagen.

– Grani har spelat i den nedre slutserien, tog elva av tolv seriepoäng och är inne i en vinnande period. Det inverkar alltid på självförtroendet i all idrott, säger Nyberg.

SIF:s spel har utvecklats

Han säger att Sjundeå IF visserligen förlorade alla sina matcher i övre slutserien, men blev hela tiden bättre.

– SIF:s tränare har lyckats utveckla lagets spel i stället för att titta på resultattavlan. I sina tre sista matcher i slutserien spelade SIF faktiskt om att ta poäng ännu i slutminuterna.

– Sjundeå har hemmaplansfavör, vilket inte kanske har så stor betydelse när matcherna spelas utan publik. Det här matchparet är nog helt öppet.

SIF och GrIFK möts alltså på tisdag (23.3) i Sjundeå, torsdag (25.3) i Grankulla och möjligen en tredje gång i Sjundeå på lördag (27.3). Dicken och HIFK spelar annars samma dagar förutom att första matchen spelas i dag (22.3).

Porträttbild på Johan Nyberg.
Handbollskännaren Johan Nyberg spår en intressant handbollsvår. Porträttbild på Johan Nyberg. Bild: Christoffer Westerlund / Yle handboll,handbollstränare,Kyrkslätt,lärare,johan nyberg

Riihimäkilaget Cocks och BK-46 från Karis går direkt till semifinal. Vinnaren från matchparet SIF–GrIFK möter Cocks i semifinal. BK-46 tar emot vinnaren från det andra kvartsfinalparet.

Intressant semifinalserie BK-Dicken

Semifinalserien avgörs enligt principen bästa av fem, det vill säga det lag som först vinner tre matcher går till final. De första semifinalerna spelas 31.3 i Riihimäki och Karis.

Vem är Johan Nyberg?

Johan Nyberg, 59 år, är ett känt namn för alla vänner av finländsk handboll. Han har fungerat som tränare för flera olika lag och har också visat att han har en vass penna.

Nyberg har skrivit flera handbollskolumner som också är samlade i en bok som utkom i januari.

Boken heter ”Handbollsboom eller handbollsbom?”.

Nyberg följer aktivt med finländsk och internationell handboll och fungerar bland annat som referent på en strömningskanal då Sjundeå IF:s herrlag spelar sina hemmamatcher.

Han är lärare till yrket.

Nyberg tror att det lag som kommer att möta Cocks i semifinal möjligen kan vinna en match i serien. Han är säker på att Cocks går till final.

– Att någondera, Sjundeå eller Grankulla, skulle vinna tre gånger över Cocks ter sig nog omöjligt.

Om BK-46 möter Dicken i semifinal blir det en oerhört intressant serie, tror Nyberg.

– Vi västnylänningar hoppas verkligen att BK lyckas besegra Dicken och går till final, säger Nyberg.

Tre lag har chanser till guld

I finalen, om det går som Nyberg förutspår, har Cocks hemmaplanfavör och möter då antingen BK-46 eller Dicken. Han antyder att också finalserien blir högintressant.

- Det roliga är ju att vi nu har tre guldaspiranter, det vill säga Cocks, BK-46 och Dicken. Där avgör dagsformen.

– Det är ett otroligt drama som kommer att utspela sig, säger Johan Nyberg.

På frågan vilket lag som vinner FM-titeln i år svarar han diplomatiskt:

– Min hjärna säger Cocks, min historia säger Dicken, för det är det enda laget jag tränat utom SIF förstås och mitt hjärta säger BK-46.

Här kan du lyssna på Johan Nybergs tankar inför sluspelsmatcherna i FM-ligan i handboll: