Hoppa till huvudinnehåll

Också Kaukoranta flaggar för byte av coronafas - men försiktighet behövs: "Ju bättre situation vi har under slutet av våren desto bättre blir sommaren"

Läkare som står utomhus med munskydd.
Heikki Kaukoranta är glad över att incidensen håller på att sjunka i Vasa sjukvårdsdistrikt. Och allra gladast är han för abiturienternas skull. Läkare som står utomhus med munskydd. Bild: Yle/Moa Mattfolk Österbotten,Vasa,heikki kaukoranta

På tisdag möts Österbottens coronasamordningsgrupp och för första gången på flera månader kan det komma på fråga att lätta på restriktionerna, snarare än att strama åt dem. - Det är fråga om en knepig balansgång, säger Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta.

Kaukoranta svarar i telefon med glad stämma på måndag eftermiddag. På söndagen hade Vasa sjukvårdsdistrikt inga nya bekräftade coronafall alls och på måndagen var de bara två.

Visserligen var båda fallen från Vasa, och staden är fortfarande den där det varit svårast att få ner smittspridningen, men incidensen sjunker ändå stadigt.

- I Vasa stad ligger vi kring 90 i incidens just nu och siffran har sjunkit i flera veckor. Det här visar hur effektiva de begränsande åtgärderna är, säger Kaukoranta.

Allra gladast är han över vilken inverkan det här har för årets abiturienter.

- Jag är väldigt tacksam för att abiturienterna får skriva sina studentprov under såhär pass goda omständigheter. Det betyder mycket för de här unga människornas framtid.

Från samhällsspridningsfasen till accelerationsfasen

Redan förra veckan uppgav Juha Salonen, infektionsöverläkare vid Vasa centralsjukhus, för Yle Österbotten att det kan bli aktuellt för Vasa sjukvårdsdistrikt att lämna epidemins mest allvarliga fas, samhällsspridningsfasen.

Sedan dess har incidenstalet i sjukvårdsdistriktet sjunkit ytterligare och kröp på måndagen under 50.

Också Heikki Kaukoranta flaggar nu försiktigt för att man kunde övergå till accelerationsfasen. Eller inbromsningsfasen, som han säger för att bättre belysa vad det handlar om i det här läget.

- Om vi tittar på siffrorna så tror jag att vi är på väg till inbromsningsfasen. Men vi måste diskutera frågan mycket noggrant.

Kaukoranta betonar att det är många faktorer som vägs in då coronasamordningsgruppen fattar beslut. Utöver smittspridningsläget spelar det även en avgörande roll hurdan belastningen är inom vården och särskilt hurdant läget är på Vasa centralsjukhus.

Och därtill kommer en avvägning vad gäller situationen i övriga landet och vilka restriktioner som regeringen infört på en nationell nivå.

Också de enskilda kommunerna ur sjukvårdsdistriktet finns representerade på coronasamordningsgruppens möte, och likaså Regionförvaltningsverket. Många detaljer avgör vilken väg man väljer härnäst.

- Jag tror att det även kan vara dags att diskutera vilka restriktioner vi kan lätta på och hur. Nu får max sex personer träffas, vi kunde kanske höja det till tio.

Läget kan förändras snabbt

Det är ändå fråga om en knepig balansgång, påpekar Kaukoranta.

Coronavirussituationen kan förändras snabbt, särskilt nu när de mer smittsamma virusvarianterna alltmer tar över.

- Hur det ser ut idag berättar inte hur det ser ut om två veckor. Med tanke på abiturienterna hoppas jag att den fina situationen fortsätter i minst ett par veckor framåt. Tyvärr måste jag ändå säga att det bara är en tidsfråga före vi får ett större utbrott orsakad av någon virusvariant, säger Kaukoranta.

Det här bör man också hålla i minnet då man lättar på restriktionerna, anser Kaukoranta. Det vore viktigt att de coronatrötta invånarna känner att de gällande begränsningarna är motiverade.

Samtidigt vill han gärna arbeta preventivt, för endast genom att fortsätta förebygga smittspridning skapar man ett lugn i sommar.

Och en lugn sommar tror Kaukoranta att alla behöver och vill ha.

- Ingen orkar om vi har en dålig situation året runt. Man måste också ha möjlighet att lite vila och roa sig. Och det kan vi få på sommaren om vi orkar lite till.

Fortsatt disciplin under våren gör också att man hinner vidare i vaccineringen så att de mest sårbara i befolkningen hinner få ett skydd, menar Kaukoranta.

- Ju bättre situation vi har under slutet av våren destu bättre blir sommaren, helt enkelt.