Hoppa till huvudinnehåll

Elever och lärare i Ingå borde lära sig känna igen psykiskt illamående – politiker vill ha utbildning i skolorna

Ung person som döljer sitt ansikte i en huva sitter på soffan
Ingåpolitiker vill ha tvådagars utbildning för elever och lärare så att de lär känna igen psykiskt illamående. Ung person som döljer sitt ansikte i en huva sitter på soffan Bild: YLE illamående

I Ingå vill politikerna att elever och lärare får utbildning i första hjälpen till psykisk hälsa. Då får man lära sig hur man hjälper en skolkamrat som till exempel får en panikattack.

De Grönas Elina Hatakka lämnade in en motion om utbildning i första hjälpen till psykisk hälsa på fullmäktiges möte i Ingå. Motionen undertecknades av totalt 24 ledamöter.

Hatakka konstaterar i motionen att skolelever får lära sig att ge första hjälpen i händelse av hjärtinfarkt eller olycka. Men få skolelever får utbildning i första hjälpen om hur man hjälper en skolkamrat som får en panikattack eller en vän som upplever självmordstankar.

I motionen sägs det att coronapandemin har påverkat ungas välmående, ork och psykiska hälsa negativt. Därför behövs nu en större satsning på att lära ut vardagliga psykiska färdigheter och undervisningen behöver vara välplanerad och konsekvent.

“På detta sätt kan vi förhindra psykiska problem hos barn och ungdomar, främja utvecklingen av känslomässiga färdigheter och interaktionsförmåga och stärka välbefinnandet i hela skolsamhället” skriver Elina Hatakka i motionen.

I motionen föreslås att det ordnas två skoldagar med utbildning i första hjälpen till psykisk hälsa till elever och lärare i varje skola i Ingå.

Artikeln rättad 23 mars klockan 20.45: Det var inte Elina Ahde som lämnade in motionen, utan partikamraten Elina Hatakka.

Läs också