Hoppa till huvudinnehåll

Laura Salminen jagar OS-plats efter en tävlingspaus på över ett år – världscupen ger viktiga rankingpoäng

Laura Salminen löper i VM i modern femkamp i Mexico 2018.
Laura Salminen får tävla igen efter en lång paus. (arkivbild) Laura Salminen löper i VM i modern femkamp i Mexico 2018. Laura Salminen,modern femkamp,löpning

Femkamparen Laura Salminen återvänder till tävlingsarenorna efter en tävlingspaus på över ett år då världscupen inleds i Budapest. Salminen jagar viktiga rankingpoäng som hon behöver för att hålla OS-drömmen i liv.

Senast Salminen har tävlat var i världscupen i Kairo i slutet av februari 2020. Då placerade hon sig på en 17.e plats i tävlingen som visade sig bli säsongens enda.

– Det är med glädje som jag ser fram emot det som jag jobbat så hårt för. OS-kvalet fortsätter och jag tror att detta blir en fin tävlingssäsong, säger Salminen i ett pressmeddelande.

Pausen på över ett år rubbar inte Salminen nämnvärt, eftersom hon haft möjlighet till bra träning hela tiden.

– Efter tävlingen i Kairo har jag fått koncentrera mig på träning. Undantagsläget har inte påverkat min träning alls, tvärtom har det gått bättre än normalt. Förbundet har arrangerat förhållandena fint.

– "Modern Pentathlon-träningscentret" som vi har hemma har varit verksamt hela tiden. Året har gått överraskande snabbt, och jag har njutit av träningen, säger Salminen.

– Idrottarens liv är ganska enkelt, men jag gillar det. Ett par timmars morgonträningar med pappa och efter det ska det vara ordentligt med sömn. Sedan samma sak på nytt på kvällen. Det är ett fint liv, berättar Salminen om sina träningsdagar.

I Budapest delas det ut rankingpoäng som kan bli viktiga med tanke på att kvalificera sig för OS i Tokyo. Idrottarkvoten i Tokyo är 36 idrottare både i dam- och herrtävlingen. På damsidan har 23 platser redan delats ut. I VM-tävlingarna i Kairo i juni klarnar tre platser.

Dessutom delas det ut två så kallade wild cards. Startfältet i Tokyo kompletteras sedan ännu med åtta platser via OS-rankningen.

Just nu är Salminen tolva på OS-rankningen i modern femkamp. I rankningen räknas med poängen från idrottarens tre bästa tävlingar. Framför Salminen finns fyra idrottare som redan säkrat en OS-plats, så i den avskalade rankingen utan de OS-klara idrottarna ligger Salminen just nu på en åttonde plats.

Damernas kvaltävling i Budapest genomförs på tisdag, och finalen på torsdag. Kvaltävlingen genomförs utan banhoppning, som kommer med till torsdagens final.