Hoppa till huvudinnehåll

Norge skärper restriktionerna ordentligt: Stoppar alkoholserveringen i hela landet

Använda glas i restaurang.
Utskänkningsförbud utfärdas för hela Norge. Använda glas i restaurang. Bild: Henrietta Hassinen / Yle februari,2021,COVID-19,coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Europa 2020,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,restaurangbranschen,restauranger,hotell- och restaurangbranschen,sysselsättning,arbete,ekonomi,sysselsättning (åtgärder),Tjänsteekonomi,alkoholdrycker,alkohol (njutningsmedel),begränsningar,barer,alkoholanvändning,alkoholkonsumtion,alkohollag,alkoholkultur,öl,Esbo,köld,välfärd,stress,stresshantering,restauranganställda,servitörer,take-out,Uppsägningar och permitteringar,arbetslöshet,Sysselsättning och arbetslöshet,arbetslöshetsersättningar,utkomstskydd för arbetslösa,arbetslöshetsgrad

Antalet nya coronafall har ökat på sistone i Norge och på tisdag meddelade regeringen att nya landsomfattande restriktioner införs. Bland annat blir det ett utskänkningsförbud i hela landet och besök begränsas till högst två personer.

– Vi vet att det här kommer väcka reaktioner i de städer där det knappt förekommit fall, men vi måste göra det här, sa hälso- och omsorgsminister Bent Høie på tisdagens presskonferens.

Enligt Høie fattar regeringen beslutet på rekommendation av Folkhälsoinstitutet och Hälsostyrelsen.

Antalet nya fall av covid-19 har ökat på sistone i Norge, och under de senaste sju dagarna har drygt 4 600 fall registrerats.

De nya reglerna omfattar bland annat ett utskänkningsförbud för alkohol i hela landet och privat begränsas besök till två personer.

Dessutom stängs diverse nöjes- och träningslokaler, och inomhusidrott stoppas med undantag för proffsidrott, rapporterar NRK, som gjort en förteckning över de nya reglerna.

Trots att antalet nya fall har ökat i landet, har ökningen varit ojämn och alla har inte förståelse för de nya reglerna. Till exempel i Trondheim har inte ett enda nytt fall konstaterats på fem dagar.

– Det är inte så ofta jag är förbannad, men i dag är jag det, säger restaurangägaren Roar Hildonen om utskänkningsförbudet till NRK.

Källa: NRK