Hoppa till huvudinnehåll

Vårddirektör Marina Kinnunen om det förbättrade coronaläget: "Vi är väldigt tacksamma över att befolkningen har hjälpt till"

Marina Kinnunen, en vit kvinna med blont hår, står utanför Vasa centralsjukhus.
Det här är en av de roliga veckorna, när coronasamordningsgruppen kan lätta på restriktionerna säger Marina Kinnunen. Marina Kinnunen, en vit kvinna med blont hår, står utanför Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Elin Willows Vasa sjukvårdsdistrikt,marina kinnunen

Efter att coronaläget en längre tid gått i rätt riktning var Österbottens coronasamordningsgrupp enig om att lämna pandemins värsta nivå och övergå till accelerationsfasen. - Det är roliga veckor när restriktionerna kan lättas, säger sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen.

Vasa sjukvårdsdistrikt har nu lämnat fasen för samhällsspridning. Även om ordet accelerationsnivå inte låter så positivt så visar alla mätare att läget i sjukvårdsdistriktet är bättre, säger direktör Marina Kinnunen.

De största förändringarna är att skolorna igen återgår till närundervisning och att tio personer får samlas i grupp. Det var de två saker som samordningsgruppen först ville åtgärda, säger Kinnunen.

– Det viktigaste är att barn och unga får gå till skolan och att höja gränsen till tio personer är ändå en välkommen förändring, också i hobbysammanhang, säger Kinnunen.

Nu är det små steg mot en mera normal vardag som gäller, säger Kinnunen.

Avvaktar med vuxnas hobbyer

När det gäller vuxnas hobbyverksamhet vill gruppen fortfarande avvakta. Först vill man se hur de lättade restriktionerna utfaller, om smittspridningen hålls nere trots att skolor öppnas och fler får träffas.

Därför kommer coronasamordningsgruppen att göra en ny utvärdering av läget innan den 11 april. Det handlar hela tiden om avvägningar, ett steg fram och två steg tillbaka, säger Kinnunen.

– Tyvärr ser det så ut. De är roliga veckor när vi kan lätta på restriktionerna. Speciellt tungt var det när situationen var ganska dålig och inte ändrade mot det bättre, säger Kinnunen.

Hoppfullt men försiktigt

Nu känns det igen hoppfullt säger Kinnunen och hon hoppas att människor fortfarande är restriktiva med sina sociala kontakter för att hålla ner smittspridningen.

– Ju färre vi träffar desto mindre är risken för smitta. Eftersom läget är sämre i andra delar av landet borde vi också undvika resor, säger Kinnunen.

Om man ändå är tvungen att resa påminner Marina Kinnunen om att iaktta försiktighet, hålla avstånd, använda mask och tvätta händerna och med mycket låg tröskel låta coronatesta sig.

Restaurangerna påverkas inte av att Vasa sjukvårdsdistrikt trappat ner från fasen för samhällsspridning. De är stängda tills den 18 april enligt regeringens beslut.

Kommer vi att valsa på fram och tillbaka länge ännu? När tror du att det vänder?

– Tyvärr har man lärt sig att det här är svårt att förutspå. Inte hadejag för ett år sen trott att vi fortfarande skulle befinna oss i det här läget. Nu går vaccineringen framåt hela tiden, så vi går mot det bättre. Men visst finns risken att vi får ytterligare en coronavåg, säger Kinnunen.

Kinnunen säger att vi måste komma ihåg att Finland just nu upplever den värsta coronasituationen sedan pandemins början.

Vad är det som gjort att läget vänt mot det bättre?

– Det är svårt att peka ut vilka åtgärder som fungerat bäst. Men summan är att de sociala kontakterna minskat genom att skolor, restauranger och kaféer varit stängda. Ingen kan heller säga hur läget hade sett ut om allt varit öppet som vanligt, säger Kinnunen.

En stor fördel i Österbotten är att de snabbspridande virusvarianterna inte har fått fäste. Men Österbotten befinner sig inte i ett vakuum och därför lever vi med risken att muterade virus också sprider sig till Vasa sjukvårdsdistrikt säger Kinnunen.

– Därför måste vi hela tiden vara alerta, säger Kinnunen.

Orolig för följderna av ett socialt begränsat liv

Hur är det då att vara med och ta beslut som kringskär människors sociala liv? Marina Kinnunen säger att följderna av restriktionerna oroar henne och har oroat henne hela det senaste året.

Arbetsbördan för social- och hälsovården kommer också att vara tung efter pandemin, eftersom en del människor inte söker hjälp och vård nu. Många har en tuff vardag just nu, men allra mest oroar sig Marina Kinnunen för barn och unga.

– Min största oro gäller ändå barn och unga. Det bästa är att få vara på plats i skolan och begränsningar i hur många som får samlas påverkar möjligheterna att till exempel spela matcher. Vi kommer ännu att få betala dyrt och det är inga trevliga beslut vi tar, säger Kinnunen.

Samtidigt som besluten är tuffa ser Kinnunen ingen annan möjlighet. Nu vill hon att barn och unga så snabbt som möjlig ska kunna återgå till en så normal vardag som möjligt.

– Våra barn och ungdomar har lidit mycket av coronan. Nu hoppas vi att den här riktningen håller i sig. Jag hoppas att barn och unga ska få vara i skolan, utöva sina fritidsintressen och träffa sina vänner. Det är en viktig del av livet, säger Marina Kinnunen.

Läs också