Hoppa till huvudinnehåll

Vasa sjukvårdsdistrikt befinner sig inte längre i samhällsspridningsfasen: "Skolorna återgår till närundervisning på måndag och tio personer får träffas"

Medelålders man i munskydd och läkarrock. I bakgrunden en sjukhusaula.
Infektionsöverläkare Juha Salonen säger man effektivt kunna stoppa spridningen av den mycket smittsamma virusvarianterna. Medelålders man i munskydd och läkarrock. I bakgrunden en sjukhusaula. Bild: Yle/Markus Bergfors Vasa centralsjukhus,läkare,överläkare,infektionsöverläkare

Vasa sjukvårdsdistrikt befinner sig inte längre i epidemins allvarligaste fas. Det konstaterar coronasamordningsgruppen på sitt möte på tisdagen.

– Högstadierna och andra stadiets utbildning kan därför återgå till närundervisning på måndag säger infektionsöverläkare Juha Salonen.

Vasa sjukvårdsdistrikt är tillbaka i epidemins accelerationsfas, eller inbromsningsfas, konstaterade Österbottens coronasamordningsgrupp på sitt möte på tisdag förmiddag.

Därför tog gruppen beslut om att skolorna får återgå till närundervisning från och med måndag den 29 mars säger infektionsöverläkare Juha Salonen.

Nu är det också tillåtet för tio personer att samlas. Men hobbyverksamhet för personer över 12 år ligger fortfarande på is.

Incidenstalet för de två senaste veckorna är 38 coronafall per 100 000 personer.

Vaccineringarna kan fortsätta som planerat

Juha Salonen säger att vaccineringen fortsätter som planerat trots att man pausat användningen av Astra Zenecas vaccin. Istället får patienterna Pfizer Biontechs vaccin.

Salonen säger att de skärpa restriktionerna har tagit skruv, men den största enskilda faktorn till att läget nu är bättre är att man lyckats stoppa spridningen av virusvarianter.

- De smittkedjor som finns i Närpes, Vörå och Korsnäs och i områdets norra delar har stoppats. De nya fallen härstammar nu från det vanliga viruset som inte smittar lika mycket, säger Salonen.

Eftersom läget på andra håll i landet fortfarande är rätt dåligt så gäller det ändå att vara på sin vakt säger Salonen.

- Nu kommer påsken som gör att människor rör på sig mera. Jag önskar att alla tar det försiktigt och undviker resor som inte är nödvändiga, säger Salonen.

Artikeln uppdaterad den 23.3 klockan 12:48.