Hoppa till huvudinnehåll

Distansundervisningen fortsätter i huvudstadsregionen – rekommenderas även i hela Nyland

Ung person skriver studerar vid bärbar dator.
Distansundervisningen fortsätter för årskurserna sju och uppåt. Ung person skriver studerar vid bärbar dator. Bild: Pasi Takkunen / Yle studier,distansundervisning,distansundervisning,skolor,datorer,bärbara datorer,högstadiet

Distansundervisningen föreslås fortsätta fram till påsk för årskurs 7–9 och andra stadiet i Nyland.

Nylands coronakoordineringsgrupp rekommenderar för Södra Finlands Regionförvaltningsverk att distansundervisningen ska fortsätta fram till den 5 april, säger Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS:s chefsöverläkare Markku Mäkijärvi.

Den nationella rekommendationen om distansskola tar slut på söndag 28 mars.

– Varje kommun bestämmer själv hur de gör, men så här rekommenderar vi, säger Mäkijärvi.

Huvudstadsregionens städer har redan fattat beslut

Också huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp har träffats under onsdagen 24 mars.

Beslutet är att årskurs sju till nio och andra stadiets skolor och gymnasier fortsätter på distans fram till påsk. Det här gäller skolor i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla.

Gruppen bestämmer om fortsättningen under påskveckan.

Pennor på kateder i ett klassrum.
Pennor på kateder i ett klassrum. Bild: Yle/Monica Forssell häfte

De restriktioner som huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp fastslagit tidigare fortsätter fram till den 30 april.

Städernas lokaler fortsätter hålla stängt. Det handlar om alla lokaler för inomhusidrott, kulturhus, museer och ungdomsgårdar.

Det berör också privata lokaler enligt de nya paragraferna i smittskyddslagen. Det här betyder lokaler för lagsport, gruppgymnastik, kontaktsporter och styrketräning.

Också allmänna bastur och simbassänger fortsätter hålla stängt, likaså dansställen och lokaler för bland annat amatörteatrar och liknande. Dessutom nöjesparker och djurparker, inomhuslekparker och inomhuslekplatser samt allmänna utrymmen i köpcenter.

Barn födda år 2008 eller senare får fortsätta med sina hobbyer, också inomhus.

Läs också