Hoppa till huvudinnehåll

Ny muterad coronavirusvariant har hittats vid ÅUCS – varianten ligger bakom smittspridningen bland studenterna i Åbo

En sjukskötare tar ett coronatest.
Den nya muterade virusvarianten upptäcktes i laboratorieundersökningar som gjordes på Åbo universitetscentralsjukhus. En sjukskötare tar ett coronatest. Bild: Mari Kahila / Yle Coronatestning,Björneborg,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland

En ny virusvariant som påminner om den sydafrikanska varianten har hittats vid Åbo universitetscentralsjukhus. Enligt ÅUCS verkar varianten inte vara farligare än den vanliga coronavirusvarianten.

Coronainfektionen som spridit sig bland studenter i Åbo har visat sig vara en sydafrikansk virusvariant, meddelar Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande.

Virusvarianten hittades i laboratorieundersökningar vid ÅUCS.

Den nya varianten är inte den samma som den ursprungliga sydafrikanska virusvarianten, utan den verkar ha genomgått ytterligare mutationer.

Upptäckten leder inte till några åtgärder när det gäller de rekommendationer som nu är i kraft.

Med tanke på att stävja och förebygga epidemin är det viktigt att identifiera virusvarianten som smittar mycket lätt.

Ingen som smittats av den nya varianten har behövt sjukhusvård

Hittills har de som smittats av den nya muterade virusvarianten fått relativt lindriga symptom och har inte behövt sjukhusvård.

– Det torde möjligtvis vara frågan om en ny variant av coronaviruset. Tills vidare har man inte påvisat att den nya sydafrikanska coronavarianten skulle ge svårare sjukdomsbild än den vanliga varianten. Inte en enda av de smittade behöver till exempel vård på ÅUCS, säger överläkare Tytti Vuorinen, överläkare i molekylbiologi och virologi vid ÅUCS, i ett pressmeddelande.

Coronavirusvarianterna smittar ändå mycket lätt. Detta förklarar varför man konstaterat redan över 90 fall av covid-19 i smittklustret bland studenterna i Åbo.

Enligt Tytti Vuorinen använde man gensekvensering för att undersöka förändringar i virusets genom och kunde bekräfta att det var frågan om en virusmutation.

– Gensekvenseringen visade att detta virus inte endast hade de typiska dragen för den sydafrikanska coronavarianten utan också andra förändringar i sitt genom, säger Vuorinen.

Vuorinen säger att man ännu inte vet varifrån varianten härstammar, men att detta klarnar senare då virusets hela genom har undersökts genom en så kallad helgenomsekvensering.

Ännu vet man inte om denna nya, muterade virusvariant har påträffats i andra länder än Finland.

Smittfallen verkar avta

I Åbo har man lyckats väl med att bekämpa coronaepidemin lokalt. Begränsningsåtgärderna i staden har varit stränga i syfte att få coronaklustret bland studenterna under kontroll. Coronatestningar har utförts och utförs dagligen aktivt.

– Det verkar som om smittfallen skulle avta. Läget uppföljs aktivt och samarbetet mellan olika myndigheter, högskolor och studentbostäder och deras hyresvärdar är fortgående, säger läkare Jutta Peltoniemi som ansvarar för smittskyddet i Åbo stad.