Hoppa till huvudinnehåll

Överraskningsfynd i Italien – 29 miljoner vaccindoser av Astra Zeneca hittades i fabrik

Flaskor med Astra Zenecas vaccin.
29 miljoner vaccindoser är nästan dubbelt så många som EU hittills mottagit av Astra Zeneca. Flaskor med Astra Zenecas vaccin. Bild: Adam Warzawa / AOP Astra Zeneca,COVID-19,coronavaccin

Den italienska tidningen La Stampa rapporterar att italienska myndigheter har hittat nästan 30 miljoner Astra Zeneca-vacciner i en fabrik i staden Anagni i Italien.

Det oväntade fyndet hittades efter en inspektion utförd på begäran av Europeiska kommissionen, uppger tidningen La Stampa.

Enligt nyhetsbyrån Reuters utfördes inspektionerna av det italienska polisväsendet Carabinieri mellan lördag och söndag.

Oklart vart vaccindoserna var på väg

Fabriken i fråga flasklägger vaccin från flera olika tillverkare och det är ännu oklart vart vaccindoserna skulle fraktas.

Till en början uppgav flera medier att vaccinpartiet var ämnat för Storbritannien, men enligt nyhetsbyrån Reuters har en polistjänsteman nu uppgett att doserna var på väg till Belgien.

En EU-tjänsteman har uppgett att en del av doserna vid anläggningen kan komma från en vaccinfabrik i Nederländerna som drivs av Astra Zenecas underleverantör Halix.

Halixfabriken har ännu inte godkänts i EU, eftersom Astra Zeneca inte lämnat in tillräckliga uppgifter. Vacciner som producerats där kan inte användas i EU innan godkännande.

EU-kommissionen nämnde på ett informationsmöte att åtminstone en del av de Astra Zeneca-vaccindoserna som hittades i Italien var öronmärkta för fattigare länder.

Upptäckten av vaccinet kommer vid en kritisk tidpunkt, eftersom EU länge varit missnöjt med Astra Zenecas produktionsvolymer.

29 miljoner vaccindoser är nästan dubbelt så många som EU hittills tagit emot från Astra Zeneca.