Hoppa till huvudinnehåll

Pasha och kulitj – så här tillreder du det rysk-ortodoxa påskbordets läckerheter

Pasha på ett fat.
I Ryssland är pasha ordet för både själva påskhögtiden och maträtten. Pasha på ett fat. Bild: Yle / Kati Ronkainen pasha,rysk kultur,påsk

Pasha, kulitj och ägg är de vanligaste rätterna på det rysk-ortodoxa påskbordet. Då påskaftonens midnattsmässa är slut är också fastan slut och festen kan börja.

I Ryssland infaller påsken inte samtidigt som i Finland för där följer man den ortodoxa kalendern. Höjdpunkten under påsken infaller under påsklördagsnatten då det hålls midnattsmässa.

Folk har med sig mat i korgar till kyrkan för att få den välsignad. Pasha, kulitj och ägg är de vanligaste rätterna i korgen. Då midnattsmässan är slut är också fastan slut och festen kan börja.

Pasha hör till den ortodoxa traditionen

I Ryssland är pasha ordet för både själva påskhögtiden och maträtten som äts under påsken. Pasha har egentligen sitt ursprung i judarnas uttåg ur Egypten. Traditionen med att fira uttåget finns som grund för det kristna påskfirandet och har kommit till Ryssland och Finland med den ortodoxa tron.

Pasha på ett fat.
Pasha på ett fat. Bild: Strömsö pasha,påsk,Strömsö

Här är recepten:

Pasha

Ingredienser (6 personer)

  • 100 gram smör
  • 800 gram kvarg
  • 200 gram smetana
  • 3 äggulor
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • russin, suckater, finhackade nötter

Tillredning:

Smält smöret på låg värme.

Tillsätt kvargen och rör ihop.

Vispa äggulorna lätt med sockret och rör ner i kastrullen som står på spisen på låg värme. Det får inte koka.

Lägg till frukter, suckater, vanilj och finhackade nötter efter behag. (Övriga vanliga kryddor är rivet citronskal, korinter eller pomeransskal.)

Tillägg sist smetana (den ska vispas). Häll smeten i ett durkslag som har klätts med en gasbinda så att vätska kan droppa bort. Låt stå i kylskåp ett dygn.

Använd pashaform om du har. Fyll pashaformen av trä med smeten ett par timmar före servering för ett vackert mönster.

Kulitj är en stor och hög bulle

Kulitj bröd.
Kulitj bröd. Bild: Strömsö Strömsö,påsk,Kulich,elisabeth morney

Kulitj är en hög cylinderformad kaka. För den som har provat den italienska panettonen är formen och konsistensen bekant. Kulitj har rötterna i den slavisk ortodoxa matkulturen och äts till påsk.

Ingredienser

  • 3 dl ljummen mjölk
  • 50 gram jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl socker
  • ca 900 gram vetemjöl
  • 3 ägg
  • 200 gram smör eller margarin
  • 1 tesked saffran
  • 1 deciliter russin (suckat, kardemumma)

Tillredning:

Värm mjölken så att den blir ljummen.

Smula dit jästen, salt, socker och vaniljsocker.

Vispa in äggen och blanda i mjölet.

Smält smöret och blanda in det i degen lite i gången.

Krydda med suckater, kardemumma och kanel.

Arbeta grundligt ihop degen.

Lägg duk över och låt degen stå över natten.

Knåda degen länge.

Lägg degen i smord form á 10 cm hög.

Låt degen jäsa.

Vispa ihop 1 ägg och 2 matskedar mjölk.

Smörj degen.

Placera formen försiktigt i ugnen.

Grädda omkring 40 minuter i 200 graders värme.

Dekoration

Vispa ihop 1 äggvita med lite florsocker och pensla glasyren på toppen av kakorna då de är svala.