Hoppa till huvudinnehåll

Tuff fajt om målvaktsplatserna i Damlejonens VM-trupp – finalklara Eveliina Suonpää rymdes inte ens med på lägret: ”Är inte tillräckligt bra”

Finlands damlandslag i ishockey.
Arkivbild. Finlands damlandslag i ishockey. Bild: Tomi Hänninen Finlands damlandslag i ishockey

På söndag inleds vägen mot dam-VM i ishockey för Finlands del. Då ska lägertruppen samlas för första gången – och en av de stora frågorna är vem som ska ersätta Noora Räty som förstamålvakt.

Tre målvakter, tio försvarare och 17 anfallare har tagits ut till lägertruppen som samlas i Vierumäki på söndag. Och det är framför allt målvaktsvalen som nu väcker diskussion.

Noora Räty kommer nämligen inte att spela i VM i år. Den givna förstamålvakten meddelade tidigare att hon är långt ifrån i tillräckligt bra form för att kunna spela i en så pass viktig turnering.

Trion som nu blivit uttagen är Meeri Räisänen, Anni Keisala och Jenna Silvonen, medan bland andra Eveliina Suonpää och Tiia Pajarinen lämnats utanför truppen.

Pajarinen har gjort stor succé för Kiekko-Espoo inte minst under det pågående slutspelet, medan Suonpääs Brynäs är klart för final i svenska SDHL. Suonpää har noterats för en räddningsprocent på 92,8 sen hon flyttade till Brynäs från Leksand.

– De har inte varit tillräckligt bra i jämförelse med de övriga. De har ännu en bit kvar tills de platsar i truppen, men det är fint att se att de nu spelat bra. De behöver några år till för att vara redo för ett VM, säger chefstränare Pasi Mustonen till Yle Urheilu.

Coronaviruset kan fortfarande ändra på planerna

Men man ska aldrig säga aldrig, påminner Mustonen.

På grund av coronavirusläget får landslaget nämligen utse fler reservspelare och -målvakter än under normala år och Suonpää är högst aktuell för en sådan roll, påpekar landslagslotsen.

– Ifall det skulle gå så att någon testar positivt för viruset så måste man ha många namn i protokollet så att vi kan skicka iväg något lag alls. Suonpää är alltid aktuell den vägen och det är möjligt för henne att få en plats i truppen ännu. Vi följer med läget, säger Mustonen.

Pasi Mustonen poserar utomhus.
Pasi Mustonen. Pasi Mustonen poserar utomhus. Bild: Yle / Janne Isaksson Pasi Mustonen

Trots att träningslägret kör igång på söndag kommer hela truppen att vara samlad endast i några dagar då finalserierna i Sverige och Schweiz ännu pågår. Utöver Brynäs spelar finskbekanta Luleå i SDHL-finalserien.

Och Mustonen understryker också att det fortfarande är möjligt att utse spelare till VM-truppen som inte deltar på lägret.

– Vi har redan en spelare som exponerats för viruset. Hon sitter i karantän innan hon kan ansluta till lägertruppen. Situationen lever hela tiden, säger Mustonen.

Viktigt läger just i år

Just i år blir lägret ännu viktigare än vanligt, eftersom man inte kunnat arrangera internationella turneringar.

– Man kan till exempel inte jämföra kravnivån i landslaget och i damligans finalserie. Spelets nivå är inte nära på lika hög, säger Mustonen.

Men det innebär inte att spelare från den inhemska ligan skulle vara ovälkomna i truppen. Tvärtom hittas redan spelare från både Kiekko-Espoo och KalPa i truppen.

– Spelare som står ut där har definitivt en fördel. Vem som helst ser till exempel att Emilia Vesa och Elisa Holopainen håller helt egen nivå, säger Mustonen.

Dam-VM i ishockey spelas i år den 6-16 maj i Halifax och Truro i Kanada.

Lägertruppen:

Målvakter:
Anni Keisala, Ilves
Meeri Räisänen, HPK
Jenna Silvonen

Backar:
Jenni Hiirikoski, Luleå
Aino Karppinen, RoKi
Sini Karjalainen, University of Vermont
Nelli Laitinen, Kiekko-Espoo
Rosa Lindstedt, Brynäs IF
Krista Parkkonen, HIFK
Eve Savander, Ohio State
Ronja Savolainen, Luleå
Minnamari Tuominen, Shenzen KRS Vanke Rays
Ella Viitasuo, Kiekko-Espoo

Anfallare:
Sanni Hakala, HV71
Elisa Holopainen, KalPa
Michelle Karvinen, Lugano Ladies
Julia Liikala, HPK
Petra Nieminen, Luleå
Matilda Nilsson, KalPa
Tanja Niskanen, KalPa
Jenniina Nylund, St. Cloud State
Jenna Pirttijärvi, RoKi
Emmi Rakkolainen, Kiekko-Espoo
Sofianna Sundelin, Kuortane
Susanna Tapani
Noora Tulus, Luleå
Viivi Vainikka, Luleå
Sanni Vanhanen, Ilves/Tappara
Emilia Vesa, Kiekko-Espoo
Kiira Yrjänen, Kuortane