Hoppa till huvudinnehåll

Högstadierna hålls stängda till påsk i hela Nyland – eleverna fortsätter med distansundervisning

En tom skolkorridor.
Nyländska högstadier hålls stängda fram till påsk. Arkivbild. En tom skolkorridor. Bild: Silja Viitala / Yle vår,maj,2020,Helsingfors,Finland,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,undantagstillstånd,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,pandemier,epidemier,smittsamma sjukdomar,beredskapslag,skolor,skolelever,grundskolan,grundskolans lågstadium,grundskolans högstadium,Grundskolor och gymnasier,utbildning,klassrumsundervisning,lågstadiet,First grade,skolbyggnader,barn (åldersgrupper),skolmobbning

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har beslutat att skolorna fortsättningsvis hålls stängda i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) under tiden 29 mars till 5 april.

Det betyder att skolornas lokaler inte kan användas för närundervisning för årskurserna 7-9 eller elever i påbyggnadsundervisning.

Det innebär samtidigt att högstadieeleverna fortsätter med distansundervisning.

Beslutet gäller inte lågstadieelever och till exempel elever som får särskilt stöd får också i fortsättningen närundervisning.

Utbildningen på andra stadiet kan ordnas som distansundervisning utan regionförvaltningsverkets beslut om att stänga läroanstalternas lokaler.

Gäller inte i Kymmenedalen

Beslutet gäller inte inom Kymmenedalens sjukvårdsdistrikt, där det epidemiologiska läget inte är lika allvarligt just nu som i övriga delar av södra Finland.

Enskilda kommuner kan vid behov fatta beslut om stängning av skollokaler och övergång till distansundervisning.

Beslutet har fattats med stöd av paragraf 58 i lagen om smittsamma sjukdomar.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland följer upp det epidemiologiska läget och överväger före påsk om det finns behov att av förlänga distansundervisningen också efter påsk.