Hoppa till huvudinnehåll

Joe Biden höll sin första presskonferens som USA:s president – "Jag har blivit vald för att lösa problem, inte splittra folket"

Joe Biden håller presskonferens.
Trettio journalister fanns på plats för att ställa frågor till president Joe Biden. Joe Biden håller presskonferens. Bild: EPA-EFE/OLIVER CONTRERAS/All over press Joe Biden,USA,presskonferens

Joe Biden höll sin första presskonferens som president på torsdag kväll.

Biden innehade presidentposten i 64 dagar utan att hålla en officiell presskonferens. Det här är lång tid – längst bland USA:s presidenter de senaste hundra åren. Trettio journalister fanns på plats.

Coronasituationen i USA

Joe Biden inledde sin presskonferens med att tala om coronasituationen i USA.

Ett av hans vallöften var att 100 miljoner amerikaner skulle vaccineras under hans första hundra dagar som president. Förra veckan uppnåddes det talet, så den nya mållinjen ligger på 200 miljoner vaccinerade vid samma tidpunkt.

Enligt Biden är coronasituationen i landet på väg mot ett bra håll. Prognoserna för ekonomins tillväxt ser lovande ut.

Har kritiserats för att inte ha reagerat effektivt vid gränsen

Biden kritiserade expresident Donald Trumps hanterande av immigranter från Mexiko.

– Majoriteten av de som kommer över gränsen skickar vi tillbaka, men vi skickar inte tillbaka barn. Trumps administration försämrade kapaciteten att ta emot immigranter från Mexiko. Vi försöker bygga upp den igen och det kommer att ta en tid, sade Biden.

Biden har själv nyligen blivit kritiserad för hanteringen av immigranter efter att foton på barn i överfulla flyktingtält läckt ut. När han blev tillfrågad om vad han tycker om det på presskonferensen undrade han om det var en seriös fråga.

– Situationen är oacceptabel, det är klart. Vi ska försöka flytta åtminstone 1 000 barn till annat boende, svarade Biden.

En journalist frågade ifall media kan få besöka de överfulla anläggningarna.

– Så fort vi åtgärdar problemet. Jag vet inte när det är, sade han.

Joe Biden håller presskonferens.
Joe Biden sade med glimten i ögat att han saknar sin företrädare Donald Trump. Joe Biden håller presskonferens. Bild: EPA-EFE/OLIVER CONTRERAS/All over press Joe Biden,USA,presskonferens

Tänker ställa upp i omval

Det har stormat mellan republikanerna och demokraterna de senaste veckorna. Demokraterna beskyller republikanerna för att försöka försvåra röstning för bland annat fattiga och minoriteter. Republikanska politiker vill bland annat begränsa poströstning och tillgång till vallokaler.

Biden tog klart och tydligt ställning till frågan: Vad republikanerna håller på med är oacceptabelt.

På presskonferensen nämnde Biden att han förväntar sig att ställa upp i omval om fyra år. Han berömde också vicepresident Kamala Harris för hennes arbetsinsats.

Gällande samarbete med det republikanska partiet är Biden positivt inställd, ifall de vill vara med och lösa landets problem.

– Jag har blivit vald för att lösa problem, inte splittra folket, sa han.

Vapenlagar aktuella efter masskjutningar

Den senaste månaden har USA sett två masskjutningar.

Biden uppmanade i tisdags senaten att genast stifta skärpta vapenlagar och återinföra förbudet mot halvautomatiska vapen.

Representanthuset i USA har tidigare godkänt två lagförslag som bland annat innehåller krav på strängare bakgrundscheckar för vapenköp, men de väntar på ett godkännande från senaten där både republikaner och demokrater har 50 platser.

På presskonferensen behandlades frågan inte grundligt.

Du kan se hela presskonferensen här:

Källor: AP, ABC