Hoppa till huvudinnehåll

Norrman i otäck olycka i Planica – Daniel-André Tande landade illa i flygbacken och fördes till sjukhus med helikopter: ”Börjar må illa”

Daniel-André Tande fördes med helikopter till sjukhuset efter ett läskigt fall i provomgången i Planica. Enligt den norska landslagsledningen har Tande fått positiva nyheter efter undersökningar.

Världscupavslutningen i Planica fick en otäck olycka som start. I provomgången inför dagens tävling i flygbacken i Slovenien tappade norrmannen Daniel-André Tande kontrollen direkt efter uthoppet, voltade i luften och slog med full kraft ner i marken.

Efter det kastades han ner för den långa backen.

– Tyvärr, tyvärr, det där var en kullerbytta som såg väldigt läskig ut, säger Yles expert Janne Ahonen.

– Jag börjar må riktigt illa av att se det här, säger NRK:s expert Johann Remen Evensen.

Provomgången pausades i ungefär fem minuter, uppger Yles kommentator Mikko Hannula i sändningen. Tande fick vård och NRK rapporterar att Tande fördes med helikopter till sjukhus.

– Det här är den ultimata mardrömmen för en backhoppare i den allra största backen som du kan hoppa i. Farten är över 100 kilometer i timmen, han får så mycket luft på fel sida om vänsterskidan att den försvinner och då kan du inte göra någonting, säger Evensen.

Omskakad tränare

Tandes tillstånd uppges vara stabilt. Enligt den norska landslagsledningen ska Tande ha brutit nyckelbenet och han hålls i konstgjord koma till åtminstone i morgon för att inte stressa hjärnan.

– Man har inte hittat något livshotande vid undersökningarna. Vi är självklart väldigt lättade när det är goda nyheter som vi har fått från sjukhuset, säger sportchefen Clas Brede Braathen.

Enligt sportchefen har man inte hittat fler skelettskador än nyckelbenet. Under fredagen blir det fler undersökningar i Slovenien.

Norges landslagstränare Aleksander Stöckl är omskakad efter olyckan.

– Man kan bara hoppas på det bästa och att allt är bra med honom. Det är det viktigaste.

– Han hade mycket kraft i uthoppet och när han går ut i flygpositionen blir han lite för bred med skidorna. Vänsterskidan går ner, han roterar och landar på ryggen.

I tävlingen blev det japansk seger efter Ryoyu Kobayashis starka eftermiddag. Han var i ledningen efter första omgången och behöll den efter andra hoppet.

Det blev tyskt på de två övriga pallplatserna genom Markus Eisenbichler och Karl Geiger.