Hoppa till huvudinnehåll

Pargasabiturientens Tiktok-inlägg skapade debatt – ska WC-dörren vara öppen eller stängd under studentskrivningarna?

Toalettpapper i en ställning. I bakgrunden en wc-stol.
Bildsättningsbild. I skolan som artikeln handlar om har WC-dörren varit på glänt under besöken. Detta för att förhindra fusk och för att släppa in dagsljus i toaletten. Toalettpapper i en ställning. I bakgrunden en wc-stol. Bild: Petteri Bülow / Yle toaletter,toalett,Vattenklosett,Toalettpapper,Toalettstol

Just nu pågår studentskrivningarna för fullt i gymnasieskolor runt om i landet. I Pargas finska gymnasium har ett inlägg på sociala mediet Tiktok skapat debatt kring hur WC-besöken ska gå till under skrivningarna.

Olivia Toukola, som är abiturient vid gymnasiet, var den som publicerade inlägget. Hon berättar att eleverna tvingas lämna WC-dörren på glänt under toalettbesök som görs under studentskrivningarna.

När Yle Åboland ringer upp henne säger hon att arrangemangen har diskuterats flitigt bland eleverna inför och under årets studentskrivningar.

- Vi studerande är mycket fundersamma kring varför det måste se ut på det här viset. Personligen stör det inte mig så mycket, men jag vet många som inte uppskattar arrangemangen. Så här ser det inte ut på andra gymnasier, säger Toukola.

MTV Uutiset, som var först ute med nyheten, har pratat med skolans rektor Ari Rintanen. Enligt honom är det ändå inte frågan om att tentamensövervakaren står och vaktar bredvid dörren, utan istället en bit bort. Rintanen säger också att dörren hålls på glänt för att solljus ska kunna ta sig in i toaletten. Tanken är att inget elektroniskt ljus ska behöva användas i toaletten under skrivningarna.

Pargasrektorn: "Så har det alltid sett ut"

Rektorn för Pargas svenska gymnasium Annika Gustafsson bekräftar att gymnasiet, som delar skrivningssalar med stadens finska gymnasium, har samma arrangemang gällande toalettbesöken.

- Dörren ska hållas en aning på glänt. Så har det sett ut sedan urminnes tider i vår skola, säger Gustafsson.

Rektor Annika Gustafsson vid Pargas svenska gymnasium
Enligt Gustafsson är både elever och personal på Pargas svenska gymnasium införstådda i toalettarrangemangen. Rektor Annika Gustafsson vid Pargas svenska gymnasium Bild: Yle/Johanna Ventus rektor annika gustafsson

Enligt Gustafsson är den största orsaken till arrangemanget att undvika fusk. Hon berättar att det aldrig har uppstått någon större diskussion kring WC-arrangemangen under skrivningarna. Det har heller inte kommit några klagomål från elevhåll under årens lopp, så vitt hon kan komma ihåg.

- Dom har godkänt systemet för att det alltid har varit på det här sättet. Deras föräldrar har gått här i gymnasiet och det såg likadant ut då. Lärarna är införstådda i systemet och står en bra bit borta från dörren så att eleverna kan få vara i fred under besöket.

WC-arrangemangen varierar i de svenskspråkiga gymnasierna

Enligt Studentexamensnämnden är det upp till skolorna själva att välja hur de arrangerar WC-besöken under skrivningarna.

Marianne Pärnänen, som är rektor vid Katedralskolan i Åbo, tycker att arrangemangen med toalettdörren på glänt för att förhindra fusk under skrivningarna låter gammalmodiga.

- Hos oss har eleverna nog rätten att stänga dörren om sig. Det handlar ju i slutändan om den personliga integriteten. Det finns nog andra sätt att kontrollera att fusk inte förekommer, säger Pärnänen.

Också i Kimitoöns gymnasium kan eleverna hålla dörrarna till toaletterna stängda. Enligt gymnasierektor Ben Johansson har skolan tagit i bruk så många toaletter som möjligt för årets skrivningar, för att minska på smittorisken.

- Jag kommer inte ihåg att vi någonsin skulle ha haft toalettdörrarna på glänt i Kimitoöns gymnasium. Tidigare har vi installerat dovare belysning på toaletterna under skrivningarna för att förhindra fusk, men i år har vi inte ens gjort det, säger Johansson.

"Studentskrivningarna är stressiga nog som de är"

Vi har också talat med Emmy Strömborg, som är en tidigare elev vid Pargas svenska gymnasium. Enligt henne sköttes toalettbesöken på samma sätt när hon skrev studenten.

- Jag minns att det var mycket diskussion kring det här bland oss elever. Det fanns många som kände sig obekväma med att läraren ibland kunde stå bara någon meter från toalettdörren som hölls på glänt, säger Strömborg.

Matematiikan tehtäviä.
Årets skrivningar är extra krävande för abiturienterna. Skrivningarna har hållits som vanligt trots det försämrade coronaläget. Matematiikan tehtäviä. Bild: Jani Aarnio / Yle abiturienter,gymnasiet,studentskrivningar,matematik,matematik (läroämnen)

Enligt Strömborg var det övervakarna som visade vilken toalett eleven skulle använda under skrivningarna.

- Vissa toaletter hade mera utrymme mellan övervakaren och dörren, men det var ändå inte möjligt att välja. Under ett toalettbesök kunde man se läraren från toaletten, vilket inte var trevligt alls.

Strömborg tycker att det borde hittas en ny lösning för toalettbesöken under studentskrivningarna.

- Skrivningarna är nog tillräckligt stressiga i sig, utan att eleverna ska behöva oroa sig för toalettbesöket också.

Läs också