Hoppa till huvudinnehåll

Svarva en stoppsvamp – ett nyttoföremål i björk och ask

Årets hantverksteknik 2021 är konsten att lappa och laga. Taitoförbundet har valt årets hantverksteknik för femte gången. Makramé, broderi, vävning och täljning har lyfts upp de senaste åren och i år är det alltså konsten att lappa och laga.

Stoppsvampen är en gammal beprövad uppfinning. Den kan vara till stor hjälp då hälen tittar fram genom favoritstrumporna eller armbågen genom myströjan.

Jim svarvar en stoppsvamp.
Verktyget Jim använder kallas svarvstål. Jim svarvar en stoppsvamp. Bild: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni,svarvar

Stoppsvampen – en liten svarvövning

Då man experimenterar med material och former så att hantverket blir konst, det är då hantverk är som bäst. Om man dessutom med en hantverksteknik kan göra ett föremål som man kan nyttja i en annan hantverksteknik kan det inte bli bättre.

Om man vill ha ett mönster av rutor eller ränder i stoppsvampen tillverkar man först en träkloss av flera olika träslag.

Limmade träklossar.
Jim limmar ihop lister av björk och ask. Limmade träklossar. Bild: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni,svarvar

Limma ihop 4-5 trälister, varannan i mörkare träslag och varannan i ljusare. Till min stoppsvamp använde jag björk och ask. Det ljusare är björk, det mörkare är ask.

Dimensionerna på min träkloss är 7 x 7 x 20 cm.

En limmad träkloss.
En rutig kloss att sätta i svarven. Klossens dimensioner är 7 x 7 x 20 cm. En limmad träkloss. Bild: Yle/Jim Björni Strömsö,Jim Björni,svarvar

När limmet torkat hyvlar du den så att den är rak och slät på båda sidorna. Såga träbiten i flera lika långa bitar. Vänd trälisterna så att en rad börjar med ljus och den andra med mörk, limma ihop. Nu har du en rutig träkloss att börja svarva av.

Jim i verkstan.
Jim i verkstan. Bild: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni,svarvning