Hoppa till huvudinnehåll

Den vitahavskarelska rutten och byarna, Suomussalmi

Egenlandin juontajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén seisovat metsäisellä harjulla, taustalla näkyy polku.
Egenlands programledare Nicke Aldén och Hannamari Hoikkala på Vitahavskarelska rutten i augusti 2020. Egenlandin juontajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén seisovat metsäisellä harjulla, taustalla näkyy polku. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Egenland,Vitahavskarelen,vandringsled,skogar,åsar,moskogar

Luffa i Elias Lönnrots och Kalevalas fotspår längs den uråldriga vandringsrutten bland fantastiska åsar, ängar och vattendrag. Man kan bekanta sig med den vitahavskarelska kulturen i de närliggande byarna Hietajärvi och Kuivajärvi.

Vitahavskarelska rutten går genom Vuokki i Suomussalmi, och är en uråldrig vandringsled som användes av gårdfarihandlare på väg mellan Finland och Vitahavskarelen. Den är en del av den forna handelsleden mellan Bottenhavet och Vita havet.

  • Samma rutter trampades av Elias Lönnrot, I.K. Inha och Ilmari Kianto, som samlade på folkkultur.
  • Den upprustade vandringsleden är 27 kilometer lång och kantas av guidetavlor. Här finns en ödestuga, några vindskydd och regelbundet underhållna rastplatser. På finska sidan tar rutten slut vid gränszonen.
  • Byaföreningen i Vuokki tar hand om Vitahavskarelska ruttens underhåll. Av byaföreningen kan man också beställa en guidad vandring på området.
  • I byn Kuivajärvi ligger Jussi Huovinens traditionsgård. Han sägs vara den sista runosångaren som kunde den vitahavskarelska runosången, som överfördes som muntlig tradition.
  • För vem: För dig som vill kombinera natur med kultur och undvika trängsel i de populäraste nationalparkerna
Grafik: blått streck, på mitten stiliserade vågor
Grafik: blått streck, på mitten stiliserade vågor grafik,egenland_aalto

Var: I Vuokkiområdet i Suomussalmi. Startpunkten för rutten ligger vid Kuhmovägen (väg 912) på adressen Hepola-Pehkolantie 1.
När: Året runt.
Vitahavskarelska rutten är en gammal färdrutt vid östgränsen i Suomussalmi. En del av rutten ligger på ryska sidan av gränsen. Resmålet har en egen förening, Vienan reitti rf. Redan det berättar en hel del om förtrogenheten med ämnet.― Publiktips till Egenland

Över 100 unika resmål på Egenlands karta


Klicka här för mer Egenland-innehåll. Egenland är en tvåspråkig reseguide till Finland som lyfter fram publikens bästa och originellaste resmålstips.

Läs också

Egenland