Hoppa till huvudinnehåll

Flera döda i tågkollision i Egypten – över hundra skadade

Minst 19 människor har omkommit och över 180 skadats i en förödande tågkrock i södra Egypten. Olyckan kan ha orsakats av någon som dragit i nödbromsen på ett av tågen.

Enligt hälsoministern Hala Zayed dog 19 personer i krocken. I fredags anmälde ministeriet att 32 personer skulle ha dött. Ministern förklarade inte varför siffran ändrades på lördagen.

Olyckan inträffade i provinsen Sohag – enligt nyhetsbyrån Reuters nära staden Tahta, som ligger vid Nilen, 365 kilometer söder om huvudstaden Kairo.

Olyckan inträffade i närheten av staden Tahta.
Olyckan inträffade i närheten av Tahta – på järnvägsspåret mellan staden och tågstationen i Markaz al Maraghah. Olyckan inträffade i närheten av staden Tahta. Bild: Derrick Frilund/Yle Egypten,Tahta

Reuters och AFP citerar järnvägsmyndigheter som säger att kollisionen inträffade efter att "okända individer" drog i nödbromsen i det passagerartåg som körde först. Då körde ett annat tåg in i det tåg som plötsligt stannat.

Bilder från platsen visar urspårade tågvagnar och åtminstone två av vagnarna som är delvis krossade. Videomaterial som AFP tagit del av visar hur en av tågvagnarna flyga upp i luften, omgivet av ett dammoln.

Presidenten kräver hårda straff

Allmänna åklagarämbetet uppger att man beordrat en utredning av olyckan.

Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi krävde på fredagen att de som är ansvariga för olyckan skulle straffas hårt.

– Vem som än orsakat den här smärtsamma olyckan genom oaktsamhet eller korruption, eller något liknande, måste få ett avskräckande straff, utan undantag och utan dröjsmål, twittrade presidenten som styrt landet med ett järngrepp sedan 2014.

Av de 165 skadade hade 70 procent fått frakturer, uppger AFP.

Egypten har ett av regionens största och äldsta järnvägsnätverk och tågolyckor är dessvärre inte ovanliga, eftersom både tågen och järnvägsnätet är dåligt underhållna.

Den dödligaste tågolyckan i Egypten skedde 2002, när över 300 människor omkom i en brand ombord på ett passagerartåg.

Källor: Reuters, AFP, STT

Artikeln uppdaterades med nya siffror angående hur många som skadats klockan 21.20.

Artikeln uppdaterades ytterligare 27.3.2021 klockan 20.45 med ny information om hur många som dött och skadats.